Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Stämningen är hetsig men aldrig hotfull”

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Frivilliga sorterar just nu stora mängder donerade kläder på asylboendet på Västsura. Efter en turbulent tid känner de att de har fått ordning på arbetet.

I förra veckan polisanmälde Migrationsverket en man för misshandel och hot i samband med klädutdelning på asylboendet på Västsura, som VLT skrev om i går.

Kirsi Aahonen från den ideella organisationen ”Nya perspektiv i livet” har varit engagerad i asylboendet på Västsura i flera år, och var med från början i klädinsamlingen och utdelningen på boendet.

– Vi provade lite olika sätt att dela ut kläderna. Först fick de komma in i små grupper och hämta själva. Men att hitta ett par byxor i storlek large här... Ja, du ser själv.

Hon sveper ut med armen över flera rum, knökfulla av osorterade sopsäckar med kläder.

Systemet med att de asylsökande själva fick rota bland kläderna fungerade inte, kunde organisationen snabbt konstatera. Nu är huset med kläderna låst för att undvika kaos. Själv har Kirsi Aahonen inte upplevt någon hotfull stämning.

– Det har varit hetsig stämning, men aldrig något värre, säger hon.

Cirka femton personer från den ideella organisationen arbetar just nu med klädsorteringen. I ett rum håller frivilliga på att sortera upp de skänkta kläderna i papperskassar.

– En påse kan innehålla några par byxor, några tröjor och en jacka i samma storlek, säger frivilliga Siv.

De färdiga kassarna delas ut till boende efter att de har fått skriva upp sina storlekar och behov på listor.

– Det fungerar bra nu, säger Kirsi Aahonen.

Ett av rummen är fullt av skänkta barnskor, något som till stor del kommer skickas vidare, då det inte finns så många barnfamiljer på asylboendet.

– Vi är noga med att inget kommer att slängas. Allt som vi inte använder går vidare till andra ställen, säger Jeanette Peretic, verksamhetschef på Attendos boende på Västsura.

Nästa vecka ska Attendos egen personal göra en insats. I stället för att ha personalmöte ska de sortera kläder och fylla 200 kassar. Sedan skickas allt överstående i väg till organisationer och insamlingsgrupper i Västerås.

Asylboendet har tackat nej till fler gåvor.