Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stan rustas för 85 miljoner

Sandstrand på Lögarängen, ny rondell på Norra Skiljebo och en stiligare entré från E 18 till Kopparbergsvägen. Det är några av de investeringsprojekt Västerås stad ska sätta tänderna i nästa år.

– I flera projekt betalar kommunen en del och fastighetsägare eller andra exploatörer en del, säger Hans Näslund, direktör vid tekniska nämndens stab i Västerås.

Tekniska nämnden räknar med att stabens investeringar under 2012 kommer att kosta skattebetalarna 85 miljoner kronor. Pengarna läggs bland annat på det här:

Sandstrand på Lögarängen. Under 2012 fortsätter arbetet med Västerås nya playa. En sandstrand byggs för 5 miljoner kronor.

Kopparbergsvägen vid Kopparlunden. Entrén från E18 vid Emausmotet in mot centrum ska snyggas till. Kopparbergsvägen rustas upp för att få en mer attraktiv gatumiljö med mer plats för gång- och cykelväg. Försköningen kostar totalt 8 miljoner kronor varav 6 miljoner betalas av kommunen.

Gång- och cykelväg längs väg 541 till Gäddeholm. Vägen skulle egentligen ha byggts redan i år men har blivit försenad. Kostnad: 8 miljoner kronor.

Kvarteret Kol (vid gamla Folkets hus/nya Filmstaden). Gator och torg i området ska rustas. Ombyggnation av första etappen, Smedjegatan, pågår och beräknas vara klar i slutet av november i år om vintern inte slår till tidigare. Under nästa år fortsätter arbetet på Sturegatan ner till Hantverkargatan till en kostnad av 5 miljoner kronor.

Rondeller. En rondell blir verklighet i korsningen Tråddragargatan/Munktorpsgatan på Skiljebo för 6 miljoner kronor. Rondellen anläggs i anslutning till de nya bostadshus Mimer planerar att bygga. På Tunbytorp vid Svanågatan/Norrleden byggs en cirkulationsplats för 8 miljoner kronor. En rondell planeras också vid Björnövägen vid Kokpunkten. Den beräknas kosta 8 miljoner kronor att bygga varav 1 miljon kommer att spenderas under 2012.

Ny busskollektivtrafik. Under nästa år startar bygget av nya hållplatser, bussvändplatser och så vidare för att förbereda för den nya busstrafik som ska börja rulla i Västerås i augusti 2013. Totalt kostar bygget 23 miljoner kronor varav 12,5 miljoner har avsatts i 2012-års budget.

Stora gatan. Korsningen Stora gatan/Kopparbergsvägen samt sträckan från Stora gatan till Karlsgatan byggs om för 6,5 miljoner kronor i en första etapp.

Gång- och cykelvägar. Mellan åren 2012 och 2015 ska 4 miljoner kronor per år satsas på nya stråk i Västerås tätort, bland annat längs Hemdalsvägen och Maskinistgatan.

Andra byggprojekt som är på gång, men som inte startar förrän tidigast 2013 är en betongpark för 10 miljoner kronor, upprustning av Stora torget och Bondtorget i centrum, en förlängning av Västerleden samt bygge av en pir vid Öster Mälarstrand.

Vissa tidigare påtänkta planer har fått stryka på foten, till exempel Västeråsalliansens skötebarn Truckstopp Gilltuna.

De styrande rödgröna partierna i Västerås stad tycker inte att en rastplats för lastbilar ska finansieras med skattepengar. Där pågår emellertid förhandlingar om något företag vill vara med och betala vilket kan göra byggplanerna aktuella igen.