Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stans almar ska bort

Bara nio av de 112 almar som finns på kommunens mark innanför Cityringen är friska. Resten har fallit offer för den obotliga almsjukan och behöver huggas ner.

– Det är riktigt illa, säger Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare i Västerås.

Under två veckor i september har almbeståndet i centrum inventerats för att se vad som går att göra mot den grasserande farsoten. Det är almarna på kommunens mark som undersökts, men almarna på privat mark är precis lika ansatta.

– Även där är de flesta sjuka eller döda. Situationen är likadan utanför Cityringen. Det här är bara en liten del av alla almar i Västerås, säger Lars Wiberg.

Tidigare fanns funderingar på att försöka vaccinera almarna, vilket är fullt möjligt om tillräckligt många varit friska. Men vaccination anses nu vara lönlöst eftersom loppet ändå är kört för de allra flesta. Därför återstår bara att hugga ner drabbade almar.

– Det finns risker med att ha kvar döda träd. Grenar kan ramla ner. Dessutom ser det tråkigt ut.

Endast nio almar på kommunal mark i centrala Västerås saknar i dagsläget tecken på att vara sjuka. Men faran är inte över heller för dessa träd.

– Vi får se i vår då bladen kommer fram om de verkligen är friska, säger Lars Wiberg.

Arbetet med att fälla de 103 träd det rör sig om i centrum är tänkt att starta i vår och pågå under en fyraårsperiod. Kommunen vill också ersätta de nedhuggna almarna med nya träd. Det finns flera förslag på vilka trädsorter det kan bli, till exempel lind, ek, valnöt, körsbär eller bok.

– Det är bra att blanda olika sorter. Då minimeras riskerna om det kommer andra sjukdomar, säger Lars Wiberg.

Sammanlagt räknar kommunen med att kostnaderna för trädfällning och återplantering kommer landa på omkring 1,5 miljoner kronor.