Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stans bästa badplatser

Var kan man bada om man vill ha en stund för sig själv? Vart ska man gå om man vill träffa folk samtidigt?

Ung gav sig ut för att leta rätt på badpärlorna i Västerås omnejd. Här finner du platserna att besöka eller inte besöka en varm sommardag.

Hökåsengropen

Grop är på många sätt ett beskrivande namn och badplatsen är just en grop. Den har visserligen varmare vatten än Mälaren, men temperaturskillnaden beror troligen på den stängda vattenreservoaren vilket inte känns alldeles fräscht.

Skämt åsido är badplatsen värd om man bor nära, men inget vackert ställe att tillbringa hela dagen på. Med andra ord, ta inte en omväg för att komma till Hökåsengropen.

Björnöbadet

Badplatsen på Björnön ligger ganska avsides, vilket är en fördel om man vill slippa stressen och bullret inne i centrum. Tyvärr kan det bli krångligt att ta sig dit om du bor en bit bort, cykel och bussmöjligheter finns men bor du inte på Viksäng eller Framnäs så är det nästan smidigare att åka bil.

Själva badplatsen är nyligen renoverad och det är stort, öppet och fräscht. Stranden är förmodligen den längsta i staden och bryggan är inte blygsam den heller. Det finns gott om papperskorgar, vilket märks tydligt då det knappt är nerskräpat alls. Vattnet är långgrunt och har en behaglig temperatur och tack vare växtligheten på ön så blåser det nästan ingenting. Med kiosk, omklädningsrum och diverse lekplatser skulle man kunna säga att Björnöbadet har det mesta. Dessutom råder det ingen tvekan om att det är en av de vackraste badplatserna i staden.

Gäddeholm

Gäddeholm är en lantlig pärla väl gömd i skogen långt bort från alla människor. En idyllisk plats för den som vill gå undan ett tag och bada ensam eller med sitt eget sällskap.

Har man tillgång till bil och vill smyga sig fram genom byvägar är det värt resan. Väldigt bra om man vill ha en stillsam dag på en brygga vid Mälaren.

Lögarängen

Alla städer har sina sommarklichéer. I Västerås har vi Cityfestivalen, Power Meet och Lögarängen. Platsen har fungerat för bad sedan urminnes tider och alla har väl egentligen varit där, inte sant?

På senare år har badet, som egentligen bara är en stor gräsplätt intill Mälaren, fått sig ett riktigt ansiktslyft. Man har skaffat volleybollplan (med läktare stor som i en amerikansk high school-film), en kiosk och till och med några exotiska palmer. Badet känns fräschare än på länge, men trots en enorm mängd papperskorgar är det stor risk att man trampar i något otrevligt.

Att kalla Löga för en badplats är egentligen en överdrift. Visst, man kan bada vid den lilla stranden om man vill, men platsen känns mer lämpad för grillning, solande och umgänge. Dessutom blåser det nästan konstant på grund av en platt och öppen omgivning.

Lögarängen är en mötesplats där vem som helst kan roa sig, men vill du vara innovativ eller helt enkelt bara i fred när du badar så borde du söka dig någon annanstans.

Johannisberg

Johannisberg är en av de vanligaste badplatserna vi har testat men fortfarande en klar favorit. Här träffar man alltid någon man känner och det går att ta sig ut även med cykel. Det finns bryggor så det räcker för alla, och fotbollsplaner för dem som orkar.

Vill du inte vara som alla andra kanske du ska undvika ”Joberg” men för dem som inte bryr sig är badplatsen given. Mälarvattnet är inte särskilt vackert, som alltid, men det går att bada i.