Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stans värsta licenssmitare

18,5 miljoner kronor. Så mycket vill Kronofogdemyndigheten ha in av sammanlagt 1691 västeråsare vad gäller obetalda tv-avgifter.

- De pengarna skulle räcka till att finansiera 18 program som exempelvis Allsång på Skansen, förklarar Christian Wistrand, programcontroller på Sveriges Television.

Överlag är svenskarna duktiga på att betala sina tv-avgifter.

– 95-procent av alla svenskar sköter sig och betalar sina räkningar, säger Bo Johnsson, enhetschef på Kronofogdemyndigheten.

När det gäller tv-avgifterna är det i allmänhet inte ovilja att betala som gör att per-soner blir restförda hos Kronofogdemyndigheten. Istället är det ofta så att pengarna inte räcker till:

– Jag har inte haft råd att betala tv-avgiften på flera år. Det beror på att jag är arbetslös, förklarar den 39-åriga kvinnan som är skyldig drygt 14 000 kronor.

Hon uppger att hon gått arbetslös ända sedan 1994:

–Jag har genom åren sökt massor av jobb, men inte fått något, säger hon.

Att hon nu hamnat i Kronofogdens register tycker hon är beklagligt:

–Ja visst, det skulle jag gärna vara utan, men jag får bara inte ekonomin att gå ihop och då har jag tvingats välja bort att betala tv-avgiften.

Du har alltså en tv hemma?

– Jo, det har jag ...

Om västeråsarna skulle reglera sina obetalda tv-avgifter, skulle det räcka till en hel del:

– Ja, 18 miljoner är mycket pengar, konstaterar Christian Wistrand, som för dessa exempelvis skulle kunna finansiera sex timmar tv-teater:

– Vi räknar med att en dramaproduktion kostar 3 miljoner kronor i timmen.

Kostnaden för att producera en timmes underhållning är cirka 1 miljon kronor, medan övrig produktion kostar cirka 500 000 kronor för samma tid:

- I och med att Sveriges Television och Sveriges Radio lever på tv-avgifterna är det viktigt att dessa verkligen blir betalda, konstaterar Wistrand.