Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stans värsta licenssmitare

18,5 miljoner kronor. Så mycket vill Kronofogdemyndigheten ha in av sammanlagt 1691 västeråsare vad gäller obetalda tv-avgifter.

Annons

- De pengarna skulle räcka till att finansiera 18 program som exempelvis Allsång på Skansen, förklarar Christian Wistrand, programcontroller på Sveriges Television.

Överlag är svenskarna duktiga på att betala sina tv-avgifter.

– 95-procent av alla svenskar sköter sig och betalar sina räkningar, säger Bo Johnsson, enhetschef på Kronofogdemyndigheten.

När det gäller tv-avgifterna är det i allmänhet inte ovilja att betala som gör att per-soner blir restförda hos Kronofogdemyndigheten. Istället är det ofta så att pengarna inte räcker till:

– Jag har inte haft råd att betala tv-avgiften på flera år. Det beror på att jag är arbetslös, förklarar den 39-åriga kvinnan som är skyldig drygt 14 000 kronor.

Hon uppger att hon gått arbetslös ända sedan 1994:

–Jag har genom åren sökt massor av jobb, men inte fått något, säger hon.

Att hon nu hamnat i Kronofogdens register tycker hon är beklagligt:

–Ja visst, det skulle jag gärna vara utan, men jag får bara inte ekonomin att gå ihop och då har jag tvingats välja bort att betala tv-avgiften.

Du har alltså en tv hemma?

– Jo, det har jag ...

Om västeråsarna skulle reglera sina obetalda tv-avgifter, skulle det räcka till en hel del:

– Ja, 18 miljoner är mycket pengar, konstaterar Christian Wistrand, som för dessa exempelvis skulle kunna finansiera sex timmar tv-teater:

– Vi räknar med att en dramaproduktion kostar 3 miljoner kronor i timmen.

Kostnaden för att producera en timmes underhållning är cirka 1 miljon kronor, medan övrig produktion kostar cirka 500 000 kronor för samma tid:

- I och med att Sveriges Television och Sveriges Radio lever på tv-avgifterna är det viktigt att dessa verkligen blir betalda, konstaterar Wistrand.