Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Står karusellen stadigt?

Tivoli och karuseller har kommit till stan. Men hur är det med säkerheten?

Läsare har ringt in och funderat över säkerheten kring de karuseller som står i centrala Västerås. Framförallt har frågorna rört det sätt som åkattraktionerna är uppallade på. Företaget Salwéns ingenjörsbyrå kontrollerar och besiktar de karuseller som kringresande tivolin använder.

– Vi kollar så att allt fungerar på ett säkert sätt och att karusellerna är stabila, berättar Jörgen Bengtsson på företaget.

Att åkattraktioner pallas upp med bräd-bitar är enligt Jörgen Bengtsson inget ovanligt, men han tillägger även att det inte finns några klara riktlinjer eller regler för hur karuseller ska stabiliseras.

Kevin Andreasson är platschef för karusellerna på Västerås cityfestival. Tillsammans med sina medarbetare gör han dagliga kontroller av sina åkattraktioner för att kunna garantera säkerheten.

– Vi gör allt för att våra besökare ska känna sig trygga, säger han.

Att det skulle vara osäkert att stabilisera karusellerna med brädbitar, är något Kevin Andreasson ser som en missuppfattning.

– Brädbitarna används bara vid ytterkanterna för att attraktionen ska vara plan. I mitten sitter det en hydraulisk bas som står för stabiliteten, berättar han.

Även Cityfestivalens logistikansvarige Christer Persson anser att brädbitarna inte är något att oroa sig över.

– Jag har varit med på 18 festivaler i Västerås och vi har inte haft ett enda tillbud genom åren, slår han fast.