Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka normer behöver ifrågasättas

Förra hösten upptäckte jag att min fyraårings förskola använde sig av en alfabetsramsa där mamman stod i köket och pappan kom hem och gav order. Den var fin, men gammaldags.

Jag kände inte att budskapen hängde med i dagens syn på vad vi ska förmedla till våra barn, i fråga om könsroller och värderingar. Särskilt inte när det handlar om att nöta in alfabetet, som sitter hela livet.

Samtidigt hade inte förskolan några bra alternativ att tillgå.

Sagt och gjort, jag bestämde mig för att skapa en ny normmedveten alfabetsramsa. Jag ville ge mitt och andra barn möjligheten att lära sig bokstäverna på ett sätt som stämmer överens med förskolans läroplan och grunderna i diskrimineringslagen.

Mitt mål blev därför att alla barn – oavsett kön, funktion, religion eller familjesituation – ska få möjlighet att lära sig bokstäverna på ett lustfyllt sätt. Resultatet blev Modingarna och alfabetet som nu finns som både bilderbok, sång med rörelser till, en spännande app, teckenspråksfilm och pedagogiskt material, och som redan har vunnit pris för sin sociala betydelse.

Det här året valde Västerås stad att ge just Modingarna och alfabetet i julklapp till alla politiker i kommunfullmäktige. Med bakgrund av att Sverigedemokraterna nyligen lagt fram en motion riksdagen om att revidera förskolans läroplan gällande just dessa frågor, vill jag därför ge er Sverigedemokrater en snabb handledning i hur ni kan läsa och använda Modingarna och alfabetet som ni nu har i er ägo.

Om ni bara bläddrar genom boken ser ni att Modingarna är väldigt olika. De har olika färg, form, funktion och uttryck.

Några exempel: En figur tar sig fram på hjul, en annan har sex tår, vissa kan inte prata genom en mun utan bara med kroppen.

En del tar mycket plats, andra får man leta efter. Det de har gemensamt är platsen de befinner sig på, att solen lyser över dem alla och att de existerar sida vid sida i vänskap och harmoni.

Varför har jag valt att inte skapa figurer som ser likadana ut eller gillar samma saker?

Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könstillhörighet, könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Det jag har gjort med Modingarna är att arbeta medvetet med dessa grunder. Jag har fokuserat på att arbeta inkluderande för att alla barn ska kunna känna igen sig på något sätt i Modingarna.

Det finns figurer som har traditionella könsuttryck, vissa i otraditionella kombinationer. Det finns figurer som är mer könsneutrala i sina uttryck. Eftersom det är så vår omvärld ser ut.

Ni vill, i er nyligen framlagda motion, exkludera och begränsa barnens rättigheter. Två mycket tydliga exempel på det ni vill är att ta bort stöd till att utveckla sitt modersmål och att personalen på förskolan inte fortsättningsvis ska arbeta för att motverka de könsroller och förväntningar som vi alla föds in i och blir påverkade av, i de värsta fallen med dödlig utgång.

Det som Modingarna vill stärka, vill ni begränsa.

Vi är alla både lika och olika och behöver få stöd i att utforska och upptäcka världen genom olika sorters språk, för det är så vi kan hitta vår egen personliga identitet och förhålla oss till de delar av diskrimineringsgrunderna som berör oss. Vi behöver också känna oss fria i vårt sätt att uttrycka och identifiera oss själva utifrån kön och könsuttryck.

Med de starka normer som finns i vårt samhälle behövs mer kunskap och medvetet arbete för att kunna nå dit.

Mitt tips till er Sverigedemokrater är att läsa Modingarna och alfabetet, förutsättningslöst tillsammans med ett barn. Låt barnet berätta vad Modingarna är, kanske är eller skulle kunna vara.

Säg ja. Begränsa inte.

Var uppmärksam på att allt kanske inte är som vi förväntar oss.

God och normmedveten jul.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel