Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt av Seco Tools

Fagerstabaserade koncernen Seco Tools redovisar ett mycket starkt resultat för andra kvartalet 2010. Rörelseresultatet ökade med 271 miljoner till 311 miljoner kronor.

Omsättningen i fast valuta ökade med 32 procent till 1 485 miljoner kronor.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda med vårt resultat, säger företagets vd Kai Wärn. Men vi ska komma ihåg att jämförelsen görs med andra kvartalet 2009 som var mycket svagt.

Men det är ändå en stark rapport, rörelsemarginalen ligger på 20,9 procent, väl i nivå med företagets finansiella mål.

Glädjande för företaget är att försäljningen ökar mycket starkt på världens tillväxtmarknader, där överträffar man redan siffrorna från toppåret 2008. Bricländerna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, svarar numera för 20 procent av Seco Tools totala försäljning.

– Vi har medvetet ökat våra marknadsinsatser i dessa länder och det ger nu resultat, säger Kai Wärn.

Men företagets viktigaste marknad finns fortfarande i Västeuropa och där utvecklingen inte varit lika bra.

– I Tyskland och Sverige går det bra, men i övriga länder är det kärvare även om försäljningen har ökat något, säger Kai Wärn.

Han tror att den finansiella krisen i länderna i södra Europa har haft en återhållande effekt.

I början av juli gjorde Seco Tools ett viktigt strategiskt förvärv, det franska företaget AOB som är specialiserade på diamantverktyg.

– AOB är ett bra komplement till vår övriga verksamhet, säger Kai Wärn. Diamantverktyg används för kompositmaterial som kommer mer och mer, inte minst inom den civila flygindustrin.