Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startar egen ledarskapsakademi

För Torbjörn Kvist, handlare på Ica Maxi Erikslund, är frasen ”personalen är min främsta resurs” inte bara en tom klyscha.

Butiken öppnades år 2006 och är redan en av de tio största livsmedelsbutikerna i landet, omsättningen överstiger en halv miljard kronor.

– När vi drog i gång butiken hade vi en tioårsplan, berättar Torbjörn Kvist.

–Men redan efter två och ett halvt år hade vi slagit målen som vi satt upp för hela tioårsperioden.

Förra året var Ica Maxi Erikslund den livsmedels-butik som växte snabbast i hela Sverige. Och Torbjörn Kvist vet vilka han har att tacka för framgången.

– Allt handlar om att göra kunderna nöjda, säger han. Och det är personalen som gör hela skillnaden, det gäller att ta emot kunderna på rätt sätt. Duktiga medarbetare är viktigare än låga priser.

Nu hårdnar konkurrensen på Erikslund, nästa år öppnar City Gross en stor butik i anslutning till Ikea.

– Det innebär att vi måste vara ännu mer på tårna, säger Torbjörn Kvist.

För att klara konkurrensen har han precis dragit i gång en egen utbildning av nya chefer i butiken, Maxi Erikslund ledarakademi, Mela. Utbildningen, som varvar teori och praktik, är 18 månader lång. Utbildningen sker parallellt med deltagarnas ordinarie arbeten. Av butikens 151 anställda sökte 40. Tio valdes ut, åtta kvinnor och två män.

– Det är ofta så i den här branschen, de flesta anställda är kvinnor men cheferna är för det mesta män. Jag vill ändra på det, säger Torbjörn Kvist.

Han ser också den nya chefsutbildningen som ett sätt att betala tillbaka till personalen. Han har tittat på två fakto-rer när han valt ut del-tagarna – vilja och engagemang.

– Formell utbildning är inte så viktigt inom Icasfären, förklarar Torbjörn Kvist. Med vilja och engagemang kan man gå hur långt som helst, det är jag själv ett exempel på.

Blir det inte dyrt?

– Dyrt? Det här är ingen kostnad, det är en investering för framtiden, svarar han.

Torbjörn Kvist gör ofta jämförelser med idrottsvärlden.

– Det kostar att köpa in en toppspelare, det är bättre och billigare att satsa på egna talanger, förklarar han.

Är det inte en risk att du utbildar åt andra butiker?

– Jag gör det för att få behålla duktiga medarbetare, inte för att de ska försvinna härifrån.

Att utbilda i egen regi har också en annan fördel. Torbjörn Kvist har egna idéer om hur man ska driva en butik. Nu kan han påverka utbildningen och forma de nya cheferna så att de passar in i hans sätt att sköta verksamheten.

Många av kursdeltagarna i Mela är mycket unga och Torbjörn Kvist tycker att det är kul att ge ungdomar en chans, även om åldern inte haft någon betydelse för urvalet.

Emelie Flodström, Ellen Bjerkehag och Fredrik Sari är tre av dem som har fått chansen. De ser utbildningen som en möjlighet att göra karriär och att utvecklas på det personliga planet.

Jobbigt?

– Inte alls, svarar Ellen Bjerkehag. Det går lätt när man får arbeta med det vi läser om.

– Det är värt alla upp-offringar, säger Fredrik Sari.

Ica Maxi Erikslund

Etableringsår: 2006.

Handlare: Torbjörn Kvist.

Omsättning: Mellan 520 och 530 miljoner kronor i år.

Anställda: 151.

Säljyta: 7 500 kvadratmeter, inklusive specialdelen.

Konkurrenter: Ica Maxi Hälla, Willys och City Gross (från 2011) på Erikslund.