Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startskott för jättelik tekniksatsning

På onsdagskvällen invigdes Expectrum, jättesatsningen i Skrapan. 700 gäster kom för att se de rymdstationsliknande mötesplatserna och kontoren.

Ytterligare 400 personer stod på kölista, men kom inte in till invigningen.

För några år sedan åts det hamburgare eller köptes kläder i samma lokaler i Skrapans nedre våningar. Nu är det istället platsen för Expectrum, Västerås stads och det lokala näringslivets stora prestigeprojekt.

Kontors- och möteslokalerna är moderna och ger ibland intryck av rymdstation. Men här finns också dämpade mötesrum ("hubar") och möbler i trä.

Målet för satsningen är att få företag att växa, och nya entreprenörer att starta, genom mötet mellan forskning, utbildning och näringsliv. Nära 30 verksamheter, varav de flesta har teknikanknytning, har flyttat in. Här har nu Robotdalen flyttat in. Här finns också

Västerås Science Park och Svenskt näringsliv representerat. Men här finns också exempelvis Wijkmanska gymnasiet och här möts elever från bland annat ABB Industrigymnasium och Thoren business school.

-Det här blir en bra mötesplats alla åldrar, från de yngre till de äldre. Här ska inte finnas några trista gränser. Detta stärker Västerås ställning som teknikstad, sa Johan Söderström, Sverige-VD för ABB.