Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Sturesson (KD): Kraftsamla mot våldet!

Vårt samhälle, vår vardag fylls alltmer av misshandel och våld, många gånger oprovocerat våld. Polisanmälningarna efter en helg är en dyster läsning. Tryggheten på gator och torg har försvunnit och ersatts av ångest och rädsla.

Det märkliga är, att samtidigt som våldet blivit vanligare och grövre, har vår allmänna inställning till våld blivit alltmer negativ. Till och med lätt aga av barn upprör våra sinnen. Frågan är då om våldet verkligen har ökat? Eller är det uppmärksamheten på våldet som blivit större?

Statistiken talar här sitt otvetydiga språk. På de senaste 60 åren har den grova misshandeln ökat med 800 procent. Om den var 100 per 100 000 invånare 1950, är den nu 800. Om våldtäkterna var 5 per 100 000 1950 är de nu 40. Då är det de anmälda brotten som avses.

Förmodligen skulle siffrorna vara betydligt större om man kände till mörkertalet. Detta är siffror för hela riket. Västerås ligger sämre till än snittet för riket.

De senaste åren har vi sett en skrämmande utveckling när det gäller misshandel mellan ungdomar. Sparkar mot huvudet, slag med basebollträn, utfall med kniv och andra tillhyggen, är vanligt förekommande. Vi har läst om ungdomar som mist livet på grund av oprovocerat överfallsvåld. Eller fått livet förstört på grund av irreparabla skallskador.

Det verkar som om ungdomar inte förstår vilka skador de åsamkar. De vet inte hur bräckligt huvudet är. Ett enda slag mot bakhuvudet kan orsaka en inre blödning som dödar offret. Upprepade slag eller sparkar mot huvudet kan få förödande konsekvenser – inre blödningar, krossade käkar och skallben.

Det är ofta fruktansvärda skador som våra akutmottagningar får ta hand om. I bästa fall lyckas man lappa ihop offret med hjälp av ett mödosamt kirurgiskt arbete och med hjälp av skruvar och titanplattor. I värsta fall dör offret.

Få är medvetna om hur allvarligt det är med slag mot nacken. En enda spark kan slå av ett centralt benutskott. Händer detta är livet förstört för offret – om ens livet går att rädda! I bästa fall förpassas offret till ett liv som totalförlamad. Du som är ung och tar till våld för att verka tuff, inte vill du väl sluta som mördare?

Det är dags för en kraftsamling mot våldet. Regering, riksdag, rättsväsende, skola, frivilligorganisationer, föräldrar, alla behövs i kampen mot våldet. Utbilda barnen, ge dem kunskap om människans bräcklighet och våldets konsekvenser. Bekämpa filmer och dataspel med extremt våld. Radio, tv och tidningar kan gå i spetsen för denna kraftsamling. Kommunledningarna kan ta initiativ till lokala antivåldskampanjer som engagerar hela lokalsamhället.

Västerås skulle kunna gå före och visa vägen. Misshandel hör inte hemma i ett civiliserat samhälle!

Stefan Sturesson

kandidat (KD) i valet till riksdagen

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel