Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stelbent av Försäkringskassans handläggare

Nu börjar jag fundera på vart Försäkringskassan är på väg. Jag vill berätta om ett ärende som står mig väldigt nära. 2015-03-16 hände en hemsk olycka. Personen som drabbades miste tumme och pekfinger samt skadade långfinger och ringfinger kraftigt.

Efter fyra omfattande operationer börjar det ordna till sig. Efter så många operationer rinner tiden iväg och man kommer fram till den tid som Försäkringskassan kallar utförsäkrad. Nu blev det beslutat av riksdagen i december 2015 att man inte skulle kunna bli utförsäkrad och det beslutet trädde i kraft februari 2016. Men ändå pratar vissa handläggare om att personen är utförsäkrad och skall gå till Arbetsförmedlingen och söka nytt arbete.

På Arbetsförmedlingen säger man att personen inte kan söka jobb med de skador han har. Man kanske borde läsa på lite bättre vad som gäller när det kommer beslut från riksdagen. I det här fallet har personen ett arbete att komma tillbaka till efter arbetsträning i fyra timmar/dag i tre månader med start 2017-01-02. Därefter skall personen kunna jobba 100 procent.

När man har ett företag som ställer upp så borde väl Försäkringskassan tänka lite längre än bara på pengarna och alla paragrafer. Man skall följa lagar och förordningar men det finns något som heter sunt förnuft och det borde även gälla handläggare och chefer på Försäkringskassan. Personen kommer ju tillbaks i arbetslivet till 100 procent efter tre månaders arbetsträning. Det som det handlar om är halv sjukersättning i tre månader.

Man kan ju fundera på hur man tyder alla rekommendationer från högre instans. Är det bara att krympa utgifterna så mycket som möjligt? Vore det inte bättre att se till så fler kom i arbete så fort som möjligt? Jag tror att Försäkringskassan skulle titta på andra möjligheter att spara pengar. Jag skall inte ge några exempel, ni borde veta vad man skall titta på.

Jag vore tacksam om någon på Försäkringskassan kunde förklara lite om turordningarna kring sådana här ärenden. Svara gärna med en insändare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare