Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärndansaren Isatutillbaka på hemmaplan

Isatu Randle lämnade Västerås 1989 för att dansa sig genom världen. Men förra veckan fick elever på Liz ­balettskola träna med henne.

Isatu Randle har dansat sedan hon var fyra år ung. Då tog hon sina första trippande steg hos Liz Helgoson. På balettskolan skulle hon bli kvar tills hon bestämde sig för att göra dansen till sitt yrke och flyttade till London.

– Jag hade en kort period i början av tonåren då jag fick andra intressen också. Men mamma övertalade mig att fortsätta och Liz hittade nya utmaningar till mig på dansskolan så jag blev kvar, berättar Isatu Randle med ett brett leende.

Förra veckan var hon tillbaka i Västerås för ett gästspel. Då hade hon workshops på sin ”gamla” dansskola och övade nuvarande elever i showdans. Då var det fjärde gången hon gästspelade. Tidigare har hon varit på hemmaplan och lärt eleverna bland annat hiphop och egyptisk magdans.

– Det är så spännande att se. Isatu ger allt när hon dansar och det inspirerar verkligen eleverna att få känna på lite nya saker. Jag verkligen ser hur lusten att dansa tänds hos dem på nytt, säger Liz Helgoson, som hållit kontakt med Isatu genom åren och på senare tid börjat engagera henne för enstaka inspirationsdagar.

Det sista äventyret Isatu hade med balettskolan var en turné i Ryssland 1989. Då hade hon också läst klart social linje på gymnasiet och världen väntade. Ända sedan hon var 15 år hade hon längtat ut och nu tog hon steget över Nordsjön.

– Då började jag vid Art’s Educational School, balettinriktning, och gick där i två år, berättar Isatu Randle.

Efter det fick hon ett stipendium och kunde fortsätta på London Studio Center. Där var det mer musikalinriktning som gällde.

– Kombinationen av de två skolorna blev väldigt bra, säger hon och berättar att eleverna inte fick gå på auditions för jobb under tiden de studerade.

Men det gjorde Isatu. I smyg sökte hon till Cats. Och kom igenom både det första och andra nålsögat för att plötsligt vara antagen.

– Då tog jag examen och dansade med Cats i över ett år.

Efter det blev det frilansjobb där hon åkte på turné i Brasilien, dansjobb bakom flera stora artister som Kylie Minogue och Robbie Williams, tv-shower, filmer och tre års pendlade mellan London och Bombay då hon gjorde Bollywoodfilmer. Numera koncentrerar hon sig mer på att utveckla magdans och samba.

– Jag är med i ett danskompani; Arabian Dance Theatre, där jag jobbar mycket med magdans och arabisk folkdans. Och så har vi en grupp som heter Cabaret Carnaval där vi satsar enbart på brasiliansk samba.

– Jag har fått uppleva så mycket runt om i världen genom dansen. När vi rest runt lär vi känna landets puls och kultur på ett helt annat sätt än som vanliga turister. Man får en mycket större förståelse för folket.

Att ha världen som sin arena må låta spännande även om det inte alltid varit lätt genom åren.

– Men varje gång det känts extra tungt brukar jag tänka tillbaka på Liz Helgosons ord och känna mig stärkt. Hon sa jämt: Tro alltid på dig själv, Isatu. För jag tror på dig!

Åza Forsman