Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av svenskarna känner sig otrygga – här är anledningarna

Varannan svensk känner sig otrygg där man bor. Det visar en undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av teknik- och arkitektskoncernen Projektengagemang.

Annons

Genrebild. Kriminalitet är den största anledningen till varför svenskar känner sig otrygga.

De tre främsta anledningarna till att hälften av svenskarna känner sig otrygga är först och främst kriminalitet, därefter att de upplever att det finns för få poliser och slutligen berusade eller påverkade människor, enligt Samhällsbarometern 2017.

Mer än hälften av kvinnorna (59 procent) anser att mörker gör de otrygga – vilket är en betydligt större andel än för män (25 procent).

– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg där man bor. Både kommuner och samhällsutvecklare måste därför ta ansvar för såväl ljussättning som planering vid byggnation och förvaltning. På så sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle där invånarna känner större säkerhet, säger Per-Arne Gustavsson som är vd på Projektengagemang.

Vad gäller tryggheten i de olika länen så toppar Gotlands län listan där hela 70 procent känner sig trygga, tätt följt av Norrbottens län med 66 procent.

På den negativa sidan av skalan finner vi Stockholms län där 57 procent känner sig otrygga. Därefter kommer Södermanlands län på 53 procent följt av Uppsala och Skåne län – där 50 procent känner sig otrygga.

Drygt 2 500 personer mellan 18 och 74 år har svarat på webbenkäten som anses vara statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Mer läsning

Annons