Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ letar leverantör för Sveriges snabbaste tåg – största investeringen på 30 år

SJ beslutade på torsdagen att köpa in vad som kommer att bli Sveriges snabbaste tåg. Nu börjar sökandet efter leverantören för miljardinvesteringen.

Annons

SJ:s styrelse beslutade på torsdagen att börja en upphandling för att köpa ett 30-tal nya snabbtåg som är tänkta att levereras år 2021. Affären planeras vara värd mellan fem och sex miljarder och blir den största tåginvesteringen som gjorts på 30 år skriver SJ i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att köra de nya tågen inom Sverige samt till Norge och Danmark. Planen är att börja köra på sträckan Stockholm-Malmö, som en del av vår satsning på södra Sverige, säger Crister Fritzson, vd för SJ.

Snabbtågen ska enligt kravspecifikationen ha en maxhastighet på 250 kilometer i timmen, alltså Sveriges hittills snabbaste tåg. De ska också vara anpassade efter nordiska förutsättninger som det nordiska klimatet och viltpåkörningar.

Upphandlingen är en del i SJ:s investering på totalt nio miljarder under en femårsperiod där en modernisering av samtliga X 2000-tåg och nattåg också ingår.

Mer läsning

Annons