Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är rättegången mot Akilov inledd – 39-åringen "accepterar att dömas för terroristbrott"

Rahkmat Akilov fördes in i Stockholms tingsrätts säkerhetssal med handfängsel. Nu har rättegången mot den terroristmisstänkte uzbeken inletts.

Annons
Foto: TT

Rättegången beskrivs som en av de mest omfattande i Sveriges historia. I målet finns 155 målsägande; offer och anhöriga bland andra.

39-åringen åtalas för att ha dödat fem och skadat alternativt försökt skada ett hundratrettiotal människor. Åklagaren Hans Ihrman ska vidare försöka bevisa att lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april riktades mot hela Sverige, för att kunna döma honom för terroristbrott. Åklagaren vill döma Akilov​ till livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända​ till Sverige.

500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full med oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle.

Åklagaren Hans Ihrman började med att läsa upp sitt yrkandet med gärningsbeskrivningen enligt stämningsansökan.

Därefter fick Akilov, genom sin försvarsadvokat Johan Eriksson, föra fram hur han ställer sig till anklagelserna. Akilov accepterar att dömas för terroristbrott och framkallande för fara för annan, uppgav Johan Eriksson. Motivet ska ha varit att ingjuta fruktan och avbryta Sveriges delaktighet i koalitionen mot IS. Advokaten uppger däremot att Akilovs erkännandet inte innebär att han erkänner försök till mord till alla offren.

Illustration: TT. Rättegång inleds mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov efter dådet på Drottninggatan förra våren.

Därefter gjordes en sakframställan, där händelseförloppet och den tekniska bevisningen som riktas mot Akilov sammanfattades.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full med oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, sa Ihrman.

Foto: Polisen. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov.Bild på Akilov tagen med hans mobiltelefon på Arlandabanan 2017-04-07, 16:47:56.

Rättegången kommer att pågå till och med 9 maj. Dom väntas avkunnas innan midsommar.

Mer läsning

Annons