Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolt Goodman i lekfull och glad konsert

En Roy Goodman gladare än någonsin dirigerade gårdagens orkesterkonsert i Västerås. Han lekte fram det bästa hos Sinfoniettan.

Orkestern i fokus. När programmets rubrik lyder så betyder det att man inte har bjudit in en extern solist utan utnyttjar de artister som uppenbarligen finns i de egna leden.

I Haydns Sinfonia Concertante framträdde solistkvartetten Daniel Frankel, violin, Samuel Coppin, cello, Anders Berglund, oboe, och Magnus Bagge, fagott, och de skapade en smäcker kammarmusikklang i relief mot orkesterns täta fond.

I den tredje satsen får soloinstrumenten särskilt utmärka sig och vart och ett var en njutning, speciellt den lena violinen som Frankel trakterade fullständigt virtuost.

Sedan gick vi bakåt i musikhistorien med Rameaus balett Pygmalioin där Goodman stod för dansen. Han grävde ända nere i golvet innan han kastade ut sina gester.

Hans handklappningar och svindlande tempoföring ökade den dramatiska pulsen i uvertyren där stråkarna fick något buktigt folkmusikaktigt över sig. Den första scenen glänste genom flöjternas insatser och den sista blev burlesk när Goodman plockade fram tamburinen.

Slutligen presenterades den intressanta konstellationen Frank Bridge – Benjamin Britten, läraren och eleven. Efter Bridges Idyll nr 2 kom Brittens variationer över hans tema, eller snarare varierande beskrivningar av hela hans person. Det betyder ett dussin småsatser med snabba växlingar i rytm, tempo och klang. Och orkestern antog utmaningen med den kombination av skicklighet och galenskap som Roy Goodman förmedlar. Att han var stolt över Sinfoniettan visade han tydligt.

Västerås sinfonietta

Dirigent: Roy Goodman.

Solister: Daniel Frankel, violin, Samuel Coppin, cello, Anders Berglund, oboe, Magnus Bagge, fagott.

Konsertmästare: Maria Lindal, Daniel Frankel.

Var: Västerås konserthus.

När: I går kväll.