Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa de rödgrönas straffskatt på bilar

Söndagskvällens partiledardebatt i SVT1 lämnade fler frågor än ger svar. Bland annat ägnade partiledarna fem minuter åt att käbbla om bonus/malus-systemet för nya bilar. Regeringen ville införa både bonus och malus (straffbeskattning) för nya bilar beroende på miljövänlighet. Alliansen rekommenderar bonus för miljövänligt och ingen straffskatt.

Så om en elbil får 70 000 i skatterabatt medan en bensin/dieselbil får 30 000 i straffskatt så blir statens inkomst i kronor densamma som om elbilen får 40 000 i skatterabatt och bensin/diesel ingen straffskatt. Så varför är diskussionen viktig? Dessutom kan man konstatera att alliansen förordar ett rent bonussystem (det vill säga ingen malus/straffskatt).

Detta gynnar naturligtvis deras väljargrupper/höginkomsttagare, men samtidigt gynnar ju en större bonus även låginkomsttagare så att fler har råd med den dyrare och mer miljövänliga bilen.

Socialdemokraternas förslag med en lägre bonus och en straffskatt på bensin- och dieselbilar gör det dyrare för låginkomsttagare (deras egen väljargrupp) att köpa en "billigare" bil. Jag som trodde att Socialdemokraterna stod på arbetarnas/ låginkomsttagarnas sida! Kan det vara så att Löfven vill ha ett annat system än alliansen bara för att han inte kan eller vill acceptera att ett alliansförslag kan vara ett bra förslag?

Leif Kullberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare