Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa nytt jättebolag

Socialdemokraterna med Anders Teljebäck i spetsen vill skapa ett stadshusbolag i Västerås.

Annons

Därmed skulle makten över stadens bolag koncentreras ytterligare till kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören i Västerås.

Genom ett nytt förslag ska det skapas ett nytt stadshusbolag som ska äga alla kommunala bolag i Västerås. Det innebär att i dag fristående bolag som Mimer, Mälarenergi och Västerås flygplats kommer att bli dotterbolag till stadshusbolaget och ingå i samma koncern.

I ett sådant bolag skulle stadsdirektören bli vd och kommunstyrelsens ordförande bli styrelse- ordförande och därmed få den totala makten över stadens alla bolag.

Nu styrs bolagen med ägardirektiv och genom att kommunfullmäktige utser styrelser i bolagen, på ett öppet och transparant sätt. Med ett nytt stadshusbolag överförs makten till Anders Teljebäck.

I ett framtida stadshusbolag kan pengar lätt flyttas mellan bolag. Överskott från bolag med god ekonomi som Mälarenergi och Mimer kan flyttas till verksamheter som stadshusbolaget och den styrande majoriteten vill subventionera.

Då kan vi hamna i en situation liknande den i Eskilstuna, där energibolagets kunder får betala Parkens tigrar. Vi moderater vänder oss med bestämdhet emot en sådan utveckling.

Vi vill inte öppna för möjligheten att Mälarenergis kunder och Mimers hyresgäster helt plötsligt kan få betala för helt andra bolags underskott. Stadens bolag ska finnas till för att tjäna medborgarna, inte för att bakvägen finansiera andra verksamheter.

Allt döljs under en motivering att slippa betala skatt. Ett tydligt mål för Socialdemokraterna är att höja skatten för stadens medborgare, men de gör allt för att skatteplanera för det offentliga.

Ett stadshusbolag centraliserar makten och otydliggör stadsbolagens ekonomi. Vi säger bestämt nej till det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons