Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa osund konkurrens

Nu har Svenskt Näringsliv kommit med sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Det är ingen munter läsning.

Västerås sjunker med elva placeringar. När Västerås tappar i företagsranking är det oroväckande.

Det krävs krafttag, särskilt som Västerås tappar i de frågor där kommunen faktiskt kan påverka. Det handlar om bland annat politikens inställning till företagande, service till företag och att kommunen konkurrerar osunt med företag.

Det är illavarslande. Det krävs åtgärder eftersom det behövs fler företag och fler som är företagare för att få ett Västerås som växer och där det skapas fler jobb.

Vi har därför ställt ett antal frågor till ansvarig politiker Anders Teljebäck (S) om vad han kommer att göra med anledning av undersökningen. Vilka åtgärder kommer att vidtas:

• Så att staden inte ska verka i osund konkurrens med företag?

• För att Västerås bättre och effektivare ska tillämpa lagar och regler?

• För att kommunpolitikernas attityd till företagande förbättras?

• För att förbättra Västerås stads service till företag?

Detta eftersom Västerås är bland de sämsta kommunerna i landet med att Företagen upplever att staden konkurrerar osunt (tappar 104 placeringar). När det gäller Tillämpning av lagar och reglar så tappar Västerås 50 placeringar.

Ett exempel på kommunens syn på företagande är när S-styret tilldelar Mimer attraktiva byggnationer i centrala lägen utan konkurrensupphandling

Kommunpolitikernas attityder till företagande, där är vi 33 placeringar sämre än 2014 och för Tjänstemännens attityd till företagare tappar vi 59 placeringar. När det gäller Service till företag har vi tappat 40 placeringar.

Vi moderater har länge varit oroade för just denna trend att företag upplever att staden konkurrerar osunt. S-styret måste ändra inställning till företagande och se den kraft och den möjlighet som företagande och företag innebär.

Staden ska ge service, det ska vara en väg in till kommunen så det är lätt att komma i kontakt med rätt person och det ska finnas kunskap om företags villkor och förutsättningar.

När det finns en fungerande marknad så ska inte Västerås stad konkurrera med skattemedel som riskkapital. Det blir en osund konkurrens.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel