Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa rökning på allmän plats

Rökning bör förbjudas på allmänna ställen av flera anledningar. Rökningens negativa påverkan är välkända och spänner över allt från försämrad ekonomi till förhöjda risker att drabbas av allvarliga sjukdomar.

Först och främst så kränks icke-rökarens rättigheter när hen blir utsatt för passiv rökning. Enligt Deklarationen om mänskliga rättigheter har var och en rätten till att bevara sitt välbefinnande. Sjukvårdskostnaderna kommer dessutom att bli betydligt lägre till följd av att antalet människor som drabbas av sjukdomar minskar.

Tiotals studier genomförda över hela världen har funnit att människor som arbetar eller bor med rökare löper större risk att diagnostiseras med lungcancer. Det handlar inte enbart om ekonomin och hälsoaspekten utan ett rökningsförbud skulle reducera mängden föroreningar som negativt påverkar miljön.

Flertalet människor är skeptiska till ett sådant förslag då rökning kan upplevas som avslappnande. Men även om alla har rätten till att vila och njuta så bör det inte tillåtas på bekostnad av icke-rökares välbefinnande. Skulle man tillåta en massmördare att fortsätta skörda liv för att det tillfredsställer honom?

Genom att förbjuda rökning på allmänna platser minskar vi inte bara hälsofarorna och miljövådorna utan vi förbättrar också den privata ekonomin. Rökningens nackdelar överväger dess fördelar med råge.

Fatima Hamie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare