Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa utsläpp av cancerframkallande ämnen från kraftvärmeverket

Det finns flera ämnen som är cancerframkallande som släpps ut från kraftvärmeverket, exempelvis dioxiner och furaner. Enligt Livsmedelsverket kan dioxiner ”påverka fortplantningen, immunförsvarets funktion, hormonsystemen, utvecklingen av centrala nervsystemet, samt orsaka cancer.”

Mälarenergis miljörapporter sammanställer på ett föredömligt sätt att det sker en mätning av dessa farliga ämnen och att det har verifierats att ämnena understiger gällande gränsvärden under 2016.

Men, att det överhuvudtaget tillåts släppas ut cancerframkallande ämnen i vår närmiljö är något som jag ställer mig mycket frågande till. Att dessa ämnen släpps ut kan innebära en förhöjd cancerrisk för oss som bor i Västerås.

Låt oss jämföra med den mångåriga debatten kring hälsoeffekterna av passiv rökning, som orsakar cancer. Det finns inga gränsvärden för passiv rökning, men den politiska debatten och kunskapen om problemet har föranlett lagstiftning som möjliggör för de som vill välja bort den förhöjda risken för cancer genom passiv rökning numera helt kan göra det.

De som nu bor i Västerås kan inte själva välja bort den förhöjda risken för cancer som utsläppen från kraftvärmeverket medför.

Jag tror att de flesta i Västerås inte vill utsättas för en förhöjd cancerrisk och jag tror att de flesta i Västerås kan tänka sig att betala de extra ören det medför att ändra på det. Kommunpolitiker, ta bort de cancerframkallande ämnena från vår närhet, som om de vore lika synliga som tobaksrök.

Magnus Tigerhed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare