Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brand på seniorboende

En värmeljus startade en brand på ett seniorboende på Stationsgatan i Kolbäck strax innan klockan 19 under söndagskvällen.

Vid 18:38 inkom ett larm om att det brann i ett seniorboende för 55+ på Stationsgatan i Kolbäck. Räddningstjänsten larmades till platsen och boende fick utrymma byggnaden.

– Evakueringen har gått relativt bra och ingen person är skadad, säger Martina Saghamre, LKC-befäl hos polisen.

Ett 30-tal personer har fått evakuera byggnaden. Branden har startat på en balkong och spridit sig i lägenheten. Orsaken till branden var ett värmeljus.

– Värmeljuset spred sig på något sätt till en intilliggande madrass. Det har varit en kraftig rökutveckling, så det kommer ta tid att vädra ut röken, säger Saghamre.

Räddningstjänsten har arbetat för fullt så att de boende ska kunna återvända till sina lägenheter.

Strax innan klockan 20 fick de boende återvända in till boendets samlingslokal. De fick däremot inte återvända till sina lägenheter.

– Det har brunnit rejält i lägenheten men det har inte funnits någon brandspridning till andra lägenheter. Däremot har det varit rökspridning till de andra lägenheterna ovanför, säger Stefan Eriksson, räddningsledare på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Hur stora är skadorna kring lägenheten?

– Det är rejäla brandskador både inne i lägenheten och på balkongen där branden startade.

Hur har det gått för de boende?

– Det har gått bra. Folk tog sig ut på egen hand och vi kommer att prata med de som drabbats om hur vi jobbar vidare med den här skadan, säger Stefan Eriksson.

Räddningstjänsten hade släckenheter från Hallstahammar, Kolbäck och Västerås. De fick snabbt kontroll på branden eftersom de hade en förstahandsenhet som var tidigt på plats.

– De kunde angripa branden med pulversläckare, så att vi fick bukt på den väldigt tidigt.

Just nu pågår sanering av lägenheterna. Lägenheten där branden startade har stora brandskador och ytterligare två lägenheter är rökskadade.

Alla boende fick återvända till sina lägenheter vid 21-tiden förutom den drabbade lägenheten och den ovanför. Möjligheterna för de drabbade är att sova hos anhöriga eller på Kolbäcks gästgiveri.

Lägenhetsinnehavaren misstänks för allmänfarlig vårdslöshet.