Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor debatt om Bäckby

Frågor om trygghet och ungdomsarbetslöshet var aktuella ämnen som Västeråspolitiker fick stå till svars för när de kom till Bäckby.

Men även de äldres situation och mer övergripande frågor som demokrati kom upp under den debatt som leddes av Anders Lif.

På frågan om tryggheten ökat var många av politikerna överens om att alla människor upplever trygghet på olika sätt, men att det var viktigt att jobba med att öka tryggheten i området.

Likaså fick Ulla Persson, oppositionsråd och första-namn på Socialdemo-kraternas kommunlista, medhåll när hon sa:

– Media förstorar upp problemen, tyckte två Bäckbykvinnor jag talade med. Det får inte bli en självuppfyllande profetia.

–Bäckby har allt, skola, service, boende! Men det är lite utsträckt, vi borde få det lite rundare genom att knyta ihop det med övergångar, tyckte Lars Kallsäby, Centerpartistiskt kommunalråd.

När det gällde att minska arbetslösheten, särskilt den stora ungdomsarbetslös-heten, var enigheten inte lika stor.

– Vi har öronmärkt pengar för att hjälpa Bäckbyung-domar i arbete. Men vi kan bara stötta, politiker kan inte skapa jobb, sa Roger Haddad, kommunalråd och Folkpartiets frontfigur.

Men det tyckte Vänsterpartiets företrädare Vasiliki Tsouplaki visst att politiker kan:

– Vi kan anställa fler inom välfärden. Inom äldreomsorgen, så att gamla får komma ut. Och inom barnomsorgen och skolan. Kommuner och landsting gör stora beställningar som också ger jobb.

Alliansens företrädare instämde inte, utan påpekade att det är de små och medelstora företagen som ska skapa jobben.

Kristdemokraternas första-namn på kommunlistan, Maria Lindelöf, berättade om Sommarlovsentreprenörerna, där Västeråsungdomar i sommar fått hjälp med att förverkliga sina idéer:

–En 17-årig tjej med finskt påbrå har kommit på en innovation för en bastu. Nu har hon kommit i kontakt med ett företag som är intresserad av hennes idé. Så kan nya företag skapas.

Miljöpartiets Agneta Luttrop talade för hela det rödgröna blocket och hela riket:

–Vi har sagt att vi ska anställa 6 000 fler lärare om vi vinner valet.

Ulla Persson höll sig till det lokala valmanifestet och läste innantill:

– Vi vill även öka andelen invandrare i stadens tjänst.

Kommunalrådet Elisabeth Unell (M) talade om att unga måste få rätt utbildning:

– Och vi ska fortsätta med att erbjuda ungdomar rekryteringsjobb. Det vill säga jobb inom områden där vi vet att det finns behov av folk i framtiden.

Kvällens kortaste fråga från publiken var om Bäckby skulle få något äldreboende.

–Vi söker något ställe centralt i Bäckby för det. Men vi vet inte om det blir ett äldreboende eller ett trygghetsboende, svarade kommunalrådet Unell.

Debatten höll till i arrangören Vuxenskolans kulturhus och lokalen var välfylld. Andra frågor som väcktes handlade om boende, demokrati, skola och om varför de två blocken var så lika var-andra att det inte går att välja mellan dem.