Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på fibernät på landsbygd

Fibra får 6 miljoner kronor från länsstyrelsen till att bygga ut fibernät i Sevalla. Invånarna i Sevalla, Riddarhyttan och Labacken får totalt 14.6 miljoner kronor i bredbandsstöd.

Annons

Intresset för bredband är redan stort i de tre kommunerna. Investeringen kommer att ge tillgång till bredband hos 560 hushåll.

– Det är positivt att Fibra och IP-Only söker stöd för att bygga fibernät till hushåll på landsbygden. Företagen har lång erfarenhet av den här typen av investeringar och kan komma igång snabbare med utbyggnaden. Människor som bor i de här områdena har berättat vad det skulle betyda för bygden om en investering i fibernät skulle komma till stånd. Jag tror det här stödet kommer att ha stor betydelse för dem, säger Indi Persson ansvarig för bredbandsstöd på Länsstyrelsen.

På landsbygden i Västerås kommun har 20% av hushållen tillgång till fiber jämfört med 87% i tätorterna.

– Länets medel för bredbandsstöd är slut för denna gång. Det förväntas ytterligare 30 miljoner kronor till bredbandssatsning, men vi vet i dagsläget inte när pengarna kommer. De projekt som inte fick stöd denna gång ligger kvar i kön, säger Indi Persson.

Projekten drar igång under 2016 och ska vara klart 2018/2019.