Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor kökrock på E18

(Uppdaterad 18.25) 14 bilar var inblandade i en omfattande seriekrock på E18 mellan Vallbymotet och Bäckbymotet vid 16.30 på tisdagen.

Larmet inkom strax efter 16.30.  Ett mycket stort antal räddningsfordon sändes till platsen; Vallbymotet-Bäckbymotet i riktning mot Köping.

Preliminära uppgifter talade om minst tio fordon, slutsumman blev större än så:

- Det var fjorton bilar inblandade med sammanlagt 24 personer i, säger Tapio Kanerva, insatsledare på plats från Mälardalens brand- och räddningsförbund och fortsätter:

- Sju personer fördes till sjukhus i ambulans.

Tapio Kanerva förklarar olycksförloppet:

- Man kan säga att det var fyra krockar som bildade en stor. Först inträffade den ena, därefter den andra, sedan den tredje och den fjärde.

Ingen av de sju skadade - en man, fem kvinnor och en sexmånaders baby - har skadats allvarligt enligt preliminära bedömningar. Det rör sig främst om smärtor i nacke och rygg efter att ha blivit påkörd bakifrån.

Olycksorsaken funderar Tapio Kanerva över:

- Det var en lågt stående sol på platsen och hade precis regnat så det kanske glittrade från vägbanan. Men det är klart att folk inte kan räkna till tre.

Vad Tapio Kanerva menar är att man ska hålla sådant avstånd till framförvarande bil att man kan räkna till tre i lugn takt ("ettusenett, ettusentvå, ettusentre") från det att framförvarande bil passerar exempelvis ett trafikmärke till dess att ens egen bil passerar samma trafikmärke.

Ligger man närmare - så hinner man som bakomvarande bil helt enkelt inte flytta foten till bromspedalen och bromsa till stopp om framförvarande bil plötsligt måste tvärbromsa för ett hinder.

När den första olyckan inträffat - och vållat tvärstopp på vägen - såg inte bakomvarande trafik i tid att det blev tvärstopp utan körde in i framförvarande trafik - och så vållades en ny olycka och ännu en.

Under olyckans räddnings- och bärgningsarbete rådde totalstopp på sträckan. Polisen dirigerade om trafiken på andra vägar, exempelvis Vallbyleden där trafiken rullade mycket långsamt. En dryg timme efter olyckan hade brandkår och ambulans lämnat platsen, visst bärgningsarbete återstod då.