Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor minskning av TBE-fall

Antalet TBE-fall minskade i Västmanland den gångna sommaren. Bara 2 personer drabbades jämfört med 11 året innan.

En ovanligt torr och varm sommar var fatal för länets fästingar. Kanske kan också en vaccinering ha hjälpt, för antalet fall av fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, minskade kraftigt.

Bara 2 västmanlänningar drabbades av TBE i år enligt ny statistik från landstinget i Västmanland. Sommaren innan smittades 11 länsbor av TBE.

– Det är ingen tvekan om att det är en minskning. Det visar ju Stockholms siffror också. Men jag kan inte spekulera i varför, säger Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare.

Att så många smittades förra sommaren kan ha att göra med att säsongen var regnig. Men eftersom Västmanland har så få TBE-fall kan man inte dra några större slutsatser.

– Det vi själva fokuserar på är hur stor risk man löper att bli smittad om man rör sig i skog och mark, säger Jan Smedjegård.

Förra året var det bara sju av de elva TBE-patienterna som smittades av fästingar i länet. Fyra smittades i andra områden.

Landstinget har inga siffror på hur många som har vaccinerat sig mot TBE i år.

Jan Smedjegård tror att några fler TBE-fall kan visa sig innan vinterkylan kommer.

– Så länge det är varmt kan vi få ytterligare några fall, säger han.