Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor skillnad på antalet hjälpta elever i Västmanland

Förra året fick bara en femtedel av alla ungdomar under 20 år i Sverige, som inte påbörjat eller fullföljt sin gymnasieutbildning, hjälp av kommunen. Enligt statistik från Skolverket är detta en siffra som skiljer sig mycket beroende på vart i landet och länet som man bor.

Kommunerna har sedan 2015 aktivitetsansvar för ungdomar som inte påbörjat eller fullföljt sin gymnasieutbildning, vilket enligt kommunernas egna rapporteringar till Skolverket uppges handla om drygt 115 000 ungdomar i Sverige. För ett år sedan fick knappt 22 000 elever stöd, en siffra som måste förbättras enligt Kristina Klerdal, undervisningsråd på Skolverket.

– Kommunerna måste bli bättre på att erbjuda ungdomarna åtgärder, säger Kristina Klerdal i en intervju med Nyhetsbyrån Siren.

I Västerås fick totalt 240 ungdomar under 20 år erbjudande om minst en åtgärd. Hallstahammar har rapporterat att 94 elever har blivit erbjudna stöd år 2016, följt av 73 i Köpnig. Längst ner på Västmanlands lista hamnade Skinnskatteberg där 4 elever blivit erbjudna stöd.

– Alla kommuner har inte lagt tillräckliga resurser på det här. Det är svårt att få koll på alla ungdomar i kommunen som omfattas. Man ska hitta dem som ligger utanför systemet, få kontakt med dem och erbjuda åtgärder. Det kräver mycket insatser, säger Kristina Klerdal och fortsätter;

– De kommuner som är duktiga på att registrera, måste lyfta fokus och börja erbjuda ungdomarna åtgärder.