Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso slipper betala 277 miljoner efter skogsbranden i Västmanland

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

Stora Enso Skog slipper betala 277 miljoner till Länsförsäkringar Bergslagen och Dalarnas försäkringsbolag efter den stora skogsbranden i Västmanland. Mark- och miljödomstolen har bestämt att skogsbranden i Västmanland inte kan anses vara en miljöskada. Men målet går nu vidare till vanlig tingsrätt.

277 miljoner kronor har Länsförsäkringsbolagen betalat ut till drabbade fastighetsägare efter den stora branden 2014, den största skogsbranden i Sverige i modern tid.

Enligt stämningsansökan var ursprunget till skogsbranden gnistor från en markberedare som kördes av en entreprenör till Stora Enso Skog. Därför vill de två försäkringsbolagen ha ersättning från Stora Enso. Länsförsäkringar Bergslagen ville ha 112 miljoner och Dalarnas försäkringsbolag ville ha 164 miljoner i skadestånd.

Målet hamnade i Mark- och miljödomstolen i Nacka, som avgjorde till Stora Ensos fördel.

Men detta innebär inte att de båda Länsförsäkringsbolagen har förlorat definitivt. Detta var bara en mellandom, där Stora Enso Skog vann första ronden.

Säkert är dock att Mark- och miljödomstolen inte anser att eventuell gnistbildning från Stora Ensos entreprenör är tillräcklig grund för ett skadestånd. Så här skriver domstolen i ett pressmeddelande: "Domstolens slutsats är att den gnistbildning som uppkommer vid markberedning inte är så återkommande, omfattande eller kraftfull att den mer regelmässigt kan förväntas orsaka brand. Den kan inte heller jämställas med sådan gnistbildning som kan uppkomma vid en industri. Skadeståndsreglerna i 32 kapitlet miljö­balken är därför enligt domstolen inte tillämpliga i detta fall."

– Slutsatsen att brand som orsakats på detta sätt inte är en miljöskada innebär att skadeståndsfrågan får prövas av allmän domstol och inte mark- och miljödomstolen, säger Elisabet Wass Löfstedt, en av domarna i målet.

Stora Enso skog var för övrigt inte bara stämt av de två Länsförsäkringsbolagen i Västmanland och Dalarna. Fyra andra försäkringsbolag har stämt Stora Enso skog på ytterligare några tiotal miljoner. Domen i Mark- och miljödomstolen är en dålig nyhet även för dessa bolag.Västmanland

Försäkringsbolagen ger dock inte upp. De båda Länsförsäkringsbolagen i Västmanland och Dalarna har redan lämnat in ytterligare en stämningsansökan vid Falu tingsrätt. Där kommer troligen nästa rond i fallet av avgöras. Denna stämningsansökan grundar sig på andra lagparagrafer, som bland annat handlar om vårdslöshet och lagen om skydd mot olyckor.

Läs mer: Striden om miljonerna efter skogsbranden går vidare: "Kampen förs på flera fronter" (För pluskunder)

Läs mer: Fler artiklar om skogsbranden