Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora problem för tågtrafiken – förseningar för både pendel- och fjärrtåg

Trafikverket har haft IT-störningar på onsdagsmorgonen som påverkade tågtrafiken i hela landet på onsdagsmorgonen.

SJ uppgav på sin hemsida vid 06-tiden att det eventuellt kunde bli inställda tåg. Samtliga pendeltågslinjer drogs också med långa förseningar på morgonen.

Det fanns vid 07-tiden ännu ingen prognos när felet skulle vara avhjälpt och man visste heller inte vilka tåg som blir försenade och vilka som eventuellt skulle ställas in helt.

– Det kommer att bli en del förseningar i olika delar av landet. Problemet är att lokförarna får sitt körordersystem via systemet och det kommer inte nu. Och då måste man lösa tågkörplanen på ett annat sätt, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Uppdatering kl 08:

SJ uppgav vid 08-tiden att problemen med tågstörningarna hade löst sig, men att det skulle bli vissa följdförseningar.

– Från vårt perspektiv håller trafiken på att återgå till det normala, men att det är åtgärdat är inte något som är bekräftat av Trafikverket, säger Morgan Lindström, pressjour på SJ.

– Felet var som tur var så tidigt i morse att det inte blev så stora förseningar. Det är inga av våra tåg som har blivit inställda på grund av de här störningarna, men det har blivit vissa förseningar på 10-15 minuter som följd. Men jag kan inte uttala mig om Trafikverkets störning, säger han och rekommenderar alla resenärer att söka aktuell trafikinformation på SJ:s hemsida.

Strax efter klockan 08 bekräftade också Trafikverket att trafiken var igång igen:

– De flesta tåg har börjat återta sin ordinarie körtid, mendet kommer nog att ta hela förmiddagen innan vi kommer att vara tillbaka i ordinarie tid, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Enligt Bengt Olsson kan man som drabbad resenär eventuellt har rätt till kompensation om tåget blivit försenat. Man ska då vända sig direkt till det företag som kör tågen.

– Enklast om har krav på ersättning är att man tar kontakt med sitt järnvägsföretag och sedan är det en diskussion som vi får ha med järnvägsföretagen i nästa skede, säger Bengt Olsson.

Orsaken till morgonens problem var IT-störningar hos Trafikverket över hela Sverige. IT-tekniker hos Trafikverket arbetade för att lösa problemet och alla resenärer uppmanades att vara uppmärksamma på utrop och skyltning på respektive tågstation där informationen ska uppdateras löpande.

Här kan du läsa aktuell trafikinfo från SJ

Här kan du läsa aktuell trafikinfo från SL