Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större bidrag bör redovisas och partierna inte bli alltför partistödsberoende. Kohandeln blir då ett dubbelfel.

Det är bra att partierna inte blir beroende av bidragsgivande företag och personer, men det stora beroendet av offentligt partistöd är inte heller tilltalande.

Det ser ut som om Moderaterna och Socialdemokraterna har kohandlat om pengar till partierna. Socialdemokraterna kan släppa kravet på lagstiftning om redovisning av partibidrag mot att det statliga partistödet höjs. Så ser det i varje fall ut efter att Konstitutionsutskottet (KU) har behandlat frågan om lagstiftning.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är upprörda. Utskottets ordförande Peter Eriksson (MP) säger att Socialdemokraterna har ”sålt sig”. Det är en mycket hård anklagelse och visar att mycket vatten har runnit mellan broarna sedan dåvarande språkröret Peter Eriksson var med och ledde det rödgröna alternativet i valrörelsen.

Socialdemokraterna har även fått intern kritik för att uppgörelsen i utskottet. S-kvinnors ordförande Lena Sommestad menar att en lag var viktigare än någonsin, då företag som får uppdrag av offentlig sektor kan vilja påverka partier med bidrag.

Socialdemokraternas KU-ledamot Sven-Erik Österberg fick gå ut och framhålla att partiet inte hade bytt åsikt om lagstiftning. Den borde enligt Socialdemokraterna införas, men i dag fanns ingen majoritet i utskottet. Då var det bättre att låta parti-sekreterarna försöka komma överens.

Partiledaren Håkan Juholt lyckades ännu en gång komma med en märkligt uttalande, där han både stod fast vid lagstiftning och talade om vikten av offentlig redovisning.

Hela frågan ter sig märklig. Det finns egentligen en majoritet i riksdagen för att lagstifta om att bidrag till partier ska redovisas. Folkpartiet och Centerpartiet har den uppfattningen, men har inom regeringen böjt sig för Moderaternas och Kristdemokraternas motstånd. Sverigedemokraterna är emot lagstiftning.

På höstens partistämma stod Moderaterna fast vid att det inte bör införas lagstiftning. Samtidigt har både Moderaterna och Kristdemokraterna lovat redovisa alla som ger bidrag större än 20 000 kronor. De har å sin sida krävt att Socialdemokraterna på ett tydligare sätt redovisar stödet från LO.

Det parti som i dagsläget är mest beroende av anonyma bidrag kan därför vara Sverigedemokraterna. En del personer kan stödja Sverigedemokraterna utan att vilja skylta med det offentligt.

KU konstaterar också att det statliga partistödet inte har höjts sedan 2004 och ”förutsätter” att detta beaktas av regeringen. Den formuleringen skulle förklara att Socialdemokraterna inte yrkade bifall till kravet om lagstiftning.

Socialdemokraterna har efter två val-förluster gått miste om Kanslihusets resurser och fått minskat partistöd genom färre mandat. De kan därför ha ett starkt intresse av ett ökat partistöd.

Riksdagspartierna har dock inte bara allmänt statligt stöd, de har särskilt stöd för riksdagsarbetet. Det har byggts ut, vilket indirekt kommer partierna till godo.

Det är motiverat med ett offentligt partistöd, som ger stabilitet åt partiernas verksamhet och minskar behovet av att samla in privata pengar. Men det är inte tilltalande när partierna blir nästan helt beroende av skattebetalarna, som ju inte direkt är tillfrågade om de vill lämna stöd till partierna.

Det är i grunden rimligt att större bidrag måste redovisas och att partierna inte blir beroende av skattebetalarna. Då blir en kohandel om högre partistöd mot utebliven lagstiftning ett dubbelfel.