Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större risk att bli lurad än spöad i Västerås

Tvärtemot nationella trenden har antalet registrerade fall av dödligt våld minskat i Västmanland, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Men bedrägerierna har ökat med 20 procent.
- Vi är för oförsiktiga när vi handlar på nätet, säger Börje Strömberg på polisen i Västerås.

Förutom internetbedrägerier, där man exempelvis kräver pengar i förskott, har fler även drabbats av bluffakturor.

- De ser ut som riktiga fakturor men läser man det finstilta ser man att man egentligen inte behöver betala, säger Börje Strömberg.

Enligt honom är det mest små företag med dåliga rutiner som har drabbats.

Den positiva nyheten att antal fall av bland annat misshandel minskar i Västerås förklarar Börje Strömberg med att polisen har en ökad närvaro i centrum.

-Vi har haft extra mycket personal ute på fredags- och lördagskvällar, det är brottsförebyggande, säger Börje Strömberg.

Grova rån har minskat med omkring nio procent i Västerås, men däremot har butiksrån ökat med sex fall till totalt 9 stycken.

För hela landet har polisen hittills i år registrerat 213 fall av mord eller dråp, vilket är 92 procent fler än första halvåret i fjol. Växjöläkaren som misstänktes för 78 fall av dödshjälp har dock drivit upp statistiken.

- Anmälningarna har lagts ner men de finns kvar i statistiken och eftersom det är så många brott påverkar det siffrorna, säger Jessica Svedlund, utredare på Brå till tt.