Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslagen pastellbomb på Moderna Marie-Louise Ekmans utställning är en upplevelse i färg

Marie-Louise Ekmans utställning på Moderna Museet är en storlagen och subversiv upplevelse i pastell. Här visas en konstnär som i 50 år rört sig fritt mellan måleri, film, skulptur och teater – hela tiden med samma bildspråk.

Hur många konstnärer visar en stor retrospektiv, den största hittills i livet, med 70 helt nya och ovisade verk? Marie-Louise Ekman gör det. Sedan hon slutade som teaterchef på Dramaten 2014 har hon arbetat hårt i ateljén.

På 1980-talet målade hon utifrån bland andra Olle Bærtlings och Piet Mondrians motiv. Deras strikta linjer gjorde hon till sina egna men med tillägg som korvar, bröst och uppsprättade grodor. Trötta gubbar, små flickor och grillade kycklingar satte hon på piedestal.

Den senaste tiden har hon i stället gjort nya versioner av sitt eget berättande 70-talsmåleri.

– Ofta handlar det om skuggor, och skuggspel, det finns ett slags raster av sorg i nästan alla de här målningarna, säger Jo Widoff, utställningens curator.

Bara själva hängningen och utställningens utformning är en skönhetsupplevelse utöver det vanliga där konstnären, tillika scenografen Ekman, finns närvarande i varje mintfärgad tavelram. Det klaustrofobiska rummet i bildsviten "Hemma hos en dam" (1973), vars ensamma uttråkade huvudperson i ren desperation har sex med tv-apparaten, har väggar klädda med rosa ludd. Samma luddtapet återfinns nu i ett av utställningens filmrum.

Just den blonda damen går igen i hela Marie-Louise Ekmans konstnärskap, först inspirerad av henne själv, senare av hennes mamma. Nu har hon återigen blivit en självbiografisk figur framhåller Jo Widoff.

Bland de nya målningarna finns en bildsvit med den blonda och hennes man, det rakryggade kärleksparet, som nu dras med oformliga kroppsliga bihang och skuggor, även när de kysser varandra.

Helt nya figurer är däremot fågelbarnen, gjorda utifrån barnbarnen, nu hennes muser och hjälpredor, vilket Marie-Louise Ekman berättar om i den dokumentär som just nu går att se på SVT Play och som fungerar som en utmärkt introduktion till Moderna Museets utställning i Stockholm.

Barnen har alltid varit närvarande i Ekmans konst och på Moderna visas filmen "Barnförbjudet" från 1979, hennes regidebut och en reaktion på 1970-talets barnkultur.

– Astrid Lindgren-filmatiseringarna som kom då är på många sätt fantastiska men där finns också ett slags romantiserande av barnens verklighet. Ekman leker med skalor, liten blir stor, och de vuxna framstår som tafatta, de behöver två glas vin för att över huvud taget kunna prata med varandra, medan barnen är väldigt stoiska. Den här filmen är verkligen på barnens sida, säger Jo Widoff.

Fakta: Marie-Louise Ekman på Moderna

Utställningen visas den 17 juni till den 17 september och omfattar drygt 350 verk, däribland "Fiskbullar i hummersås", ett rosa textilverk. Det blev det första verk av Marie-Louise Ekman som Moderna köpte in, redan 1968 och från hennes andra galleriutställning.

Här finns också delar ur konstnärens fetishsamling, som utgörs av avklippta hårlockar från konstnärer som Cecilia Edefalk och andra. Gösta Ekmans ligger inslaget i en noga ihopvikt pappershandduk.

I höst kommer flera av Marie-Louise Ekmans filmer att visas i museets biograf.

Fakta: Marie-Louise Ekman

Född: 1944 i Stockholm. Fadern var reklamchef på Vasateatern och modern hemmafru.

Sysselsättning: Konstnär, filmare, scenograf, skådespelare, regissör, dramatiker, teaterchef. Hade sin första utställning på Galleri Karlsson 1967, blev Kungliga konsthögskolans första kvinnliga professor i måleri 1984 och skolans rektor 1999. Var chef för Dramaten 2009 till 2014.

Äktenskap: Var gift med Carl Johan De Geer 1966 till 1971, Johan Bergenstråhle 1971 till 1980 och med Gösta Ekman från 1989 fram till hans död i våras.