Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Störst påse godast?

Svenskarna är inte bäst i fotbolls-VM. Inte heller i Eurovisonschlagerfestivalen. Men när det gäller att äta godis finns det inget land i världen som klår oss.

I snitt smaskar vi i oss 17 kilo godis per person och år. Plockgodiset i våra butiken är en succé. Det finns flera hundra sorters lösgodisar i Sverige. Samtidigt blir påsarna som vi plockar godiset i större och större.

VLT har kollat runt i några butiker i Västerås för att se vilka valmöjligheter som finns när det gäller att välja storlek på godispåse, och hur mycket påsarna rymmer.

Den största påsen hittade vi på Coop Forum. Där är Karamellkungen leverantörer och när vi fyllde påsen till brädden så stod vågen på 4 kilo!

När vi fyllde den så den gick att vika ihop och kunde bäras stannade vågen på 2,3 kilo.

Coop Forum har också ett mindre alternativ, en påse som ihopvikt rymmer 1,2 kilo. Något mindre alternativ finns inte i butiken.

Storlekar som Janne Pettersson, pressekreterare på Coop, inte ser några problem med.

– Vi tänker mycket i helhet på vårt sortiment. I en normal butik finns många alternativ, hälsorikt och så guldkanten - godis. Det är en trend att lyxa till det, att unna sig godis till helgen.

Janne Pettersson håller inte med om att påsarna borde vara mindre. Han anser inte att det är det som är problemet med att människor äter för mycket godis.

– Problemet är på individnivå, hur man bryter en vana. Vi ska inte bestämma hur mycket var och en äter.

Men om man bara kan välja på stor och jättestor, då bestämmer ni att vi inte får välja en liten eller mellanstor påse?

– Men vi kan inte ändra beteende efter individen, påsarnas storlek beror på konsumentefterfrågan.

På Ica Maxi Erikslund säger handlare Daniel Kvist att påsarna levereras tillsammans med godiset och att han aldrig tänkt tanken på hur stora de egentligen är, eller att de skulle kunna köpa in mindre.

När VLT berättar hur mycket godis påsarna rymmer blir han lite överraskad och konstaterar:

- Det är mycket godis det. Jag ska kolla upp med Icalagret om det finns några mindre förpackningar.

Godispåsarnas storlek har successivt växt med åren. Från att på 70-talet rymma ungefär 170 gram till dagens 4 kilo, med varierande storlekar därimellan.

Författarna Thomas Hedlund och André Persson blev fascinerade av svenskarnas godisvanor och började undersöka hur det gick till när vi blev ”sockerslavar i Karamellkungens rike”. Det resulterade i boken Godis åt folket.

Att storleken på påsen har betydelse för den ökade konsumtionen menar de är självklar.

– På 1970-talet var påsarna så små att de blev proppfulla om man hade tjugo karameller i dem. Om man köper 100 gram i dag och lägger i butikernas trekilospåsar så skramlar det bara i botten och man tänker att man kan köpa lite till, säger Thomas Hedlund.

Kombinationen stora påsar, stor variation och stor mängd gör att vi plockar mer ungefär två till tre gånger så mycket som vi tänkt, konstaterar han.

Godisfakta