Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort elavbrott under natten

Ett omfattande strömavbrott drabbade under natten Västerås.
- Hela staden drabbades, det var fyra olika kraftstationer som var nere, berättar Ewa Åkerlind på Vattenfalls pressjour.

Vattenfall förser via en 130 kilovoltsledning till Västerås Mälarenergis elnätskunder med den el Mälarenergi själv inte producerar via kraftvärme eller vattenkraft.

Mälarenergi är det huvudsakliga elnätsbolaget i Västerås kommun - det vill säga att de ansvarar för att elen levereras till hushållen oavsett vilket elhandelsföretag abonnenten valt. I övriga delar av Västerås kommun - exempelvis Tillberga och sydöstra delarna av Västerås kommun - är Vattenfall själva elnätsbolag.

Avbrottet i Västerås inleddes klockan 01.48. De olika kraftstationerna slogs därefter ut om vartannat.

Kopparlundens kraftstation låg nere i 28 minuter, Skultunas 30 minuter, Norra mottagningsstationen i 49 minuter och Tegnérstationen i 96 minuter. Klockan 03.24 fungerade återigen elförsörjningen.

- Man jobbar nu på att ta reda på vad felet berodde på, säger Ewa Åkerlind.

Många västeråsare hörde av sig till polisen och undrade vad som pågick.

- Men vi visste ju inte heller vad som pågick, säger Ann-Charlotte Israelsson vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

Polisen fick åka på flera falsklarm sedan strömavbrottet utlöst automatlarm över hela staden.