Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort nätverkför barnhjärtan

Lagom till Alla hjärtans dag står det klart att Västerås lasarett kommer att ingå i ett unikt nätverk på 25 sjukhus för att hjälpa barn med hjärtfel.

Expertnätverket som de 25 sjukhusen ska ingå i ska knyta samman barnhjärtmottagningar över hela landet med hjälp av bredband och videokonferensteknik.

Det anses vara ett viktigt steg för att kunna ge alla barn som föds i Sverige tillgång till samma medicinska kompetens och erfarenhet, oavsett var i Sverige man bor.

– Vad det betyder för oss vet vi inte riktigt än. Det handlar om telemedicin, säger Peter Jotorp, överläkare på barnkliniken.

Kompetensen på de olika sjukhusen är varierande och i Sverige är det främst Lund och Göteborg som tar hand om och opererar alla små barn med hjärtfel. I Västerås är det främst Göteborg man vänder sig till.

Som det är i dag så tar Västerås lasarett kontakt med Göteborg via telefon eller så skickar man en CD-skiva med bilder och det tar ett par dygn.

– Det här blir ju ett sätt att kunna skicka bilder on line till Göteborg eller Lund. Det spar mycket tid och man ökar säkerheten och förbättrar kompetensen, säger Peter Jotorp.

Problemet nu är att man inte riktigt vet hur man ska använda utrustningen ännu. I det nya systemet kommer video att användas som kopplas upp via nätet och sedan ska läkarna kunna hålla konferenser via datorer.

– Hjärt-lungfonden har skänkt pengar för att inköpa telemedicinsk utrustning som kan öka patientsäkerheten och Västerås lasarett kommer att få ta del av en sådan, säger Peter Jotorp.