Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort steg  till handlingskraftigt ansvarstagande

Både BP:s vd Tony Hayward och styrelseordförande Carl-Henric Svanberg sitter förmodligen ganska löst. Det är en gåta att de fortfarande har jobben kvar.

Det är nu snart två månader sedan oljeborrplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk i Mexikanska golfen. Det är snart en månad sedan vd:n Tony Hayward fällde den föga insiktsfulla kommentaren att oljeutsläppet är ”pyttelitet i relation till havets storlek” och att det ”kommer att ha mycket liten påverkan på miljön.”

Hundratusentals fat råolja senare har han säkert haft anledning att ångra sitt uttalande flera gånger om. För tre veckor sedan, när vi skrev om utsläppet här på ledarplats, drog vi paralleller till det utsläpp som drabbade Alaskas kust för 30 år sedan. Katastrofen efter Exxon Valdez grundstötning bleknar nu i jämförelse. Den läckande källan i golfen spyr ur sig motsvarande en Exxon Valdez-olycka i veckan ...

Snålheten bedrar visheten. Det har oljebolaget BP nu smärtsamt blivit varse. I sin strävan att tjäna tid och pengar åsidosatte man säkerheten på Deepwater Horizon och den värsta miljökatastrofen i USA:s historia är ett faktum. I stället för att spara någon enstaka miljard får nu BP punga ut med betydligt större summor i skadestånd och saneringsarbete. Och då har man ännu inte lyckats stoppa läckaget på havsbotten.

Medan febril aktivitet råder under havs-ytan för att stoppa oljeflödet (får vi hoppas i alla fall) riktas fokus på BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Svanberg duckar alltjämt, till BP:s och sin egen nackdel.

I dag är Svanberg kallad till president Barack Obama. I morgon ska Tony Hayward frågas ut av kongressen. Båda dagarna förväntas han ge svar på vad BP egentligen gör och hur det kunde bli som det blev. Vad han ska göra direkt efter utfrågningarna är oklart. BP:s ledning utgår dock ifrån att Svanberg ska åka till katastrofområdet.

Man kan dock undra om hans närvaro där kan göra saken bättre. Efter veckor av ”inga kommentarer” från Svanbergs sida kan det bli ganska svårt att få föra sansad dialog med dem som på olika sätt drabbats av oljan och som med all rätt är, om uttrycket ursäktas, förbannade. Svanberg borde ha visat sig på de av olja nedkletade stränderna på USA:s sydkust för länge sedan.

Pressen på Svanberg har varit stor en längre tid. Förutom att han förväntas besöka de drabbade delstaterna förväntas han dessutom, från helt annat håll, bevista kronprinsessan Victorias bröllop på lördag. Han borde dock ha det goda omdömet att avstå från att närvara vid bröllopet. Att välja bort ett besök i katastrofområdet för att gå på bröllop i stället skulle avsevärt sarga ett redan skadat anseende.

BP:s, Svanbergs och Haywards framtid ligger nu i vågskålen. Bolagets börsvärde har halverats sedan olyckan och i går meddelades från kreditvärderingsföretaget Fitch att man sänker BP:s kreditvärde med sex punkter. Bolagets krishantering är under all kritik och måste bli bättre med det snaraste. Steget från Svanbergs passiva ”inga kommentarer” till handlingskraftigt ansvars-tagande känns i nuläget väldigt stort.

Med tanke på den korrespondens inom BP som offentliggjorts – om riskfyllda genvägar för att tjäna tid och pengar – ligger det nära till hands att misstänka att bolagets ledning känner en mycket stor kollektiv skuld i vad som hänt. Kanske tas liknande genvägar av andra bolag på andra plattformar i golfen men det var BP som ertappades med det, med kända katastrofala följder.