Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Stötande” bonus för vd

Förra året fick Stampens vd Tomas Brunegård en bonus på 4,5 miljoner kronor. Stötande tycker koncernens journalistklubbar och kräver att bonusprogrammen avskaffas.

I ett öppet brev till Stampens styrelse skriver journalistklubbarna, inklusive den vid VLT som tog initiativ till protesten, att rekordersättningar på ledningsnivå inte är ansvarsfullt i en tid då vi främst behöver säkra den lokala kvalitetsjournalistikens överlevnad i en bransch som förändras.

Tomas Brunegårds rekordersättning, lön och bonus, på sammanlagt 10 miljoner kronor har väckt uppmärksamhet långt utanför koncernen.

Att betala ut ersättningar i den storleksordningen, samtidigt som flera företag i koncernen har omfattande sparprogram, har upprört många av de anställda.

– En lön på tio miljoner kronor är stötande samtidigt som vi har ett besparingsmål på 55 miljoner kronor enbart i vårt företag. Vi tycker att det är oetiskt, säger Carina Tenor, ordförande i journalistklubben i Stampens dotterbolag Promedia, där VLT ingår.

Journalistklubbarna menar att Stampens bonuskonstruktion på koncernchefsnivå uppmuntrar till risktagande och att växa genom förvärv.

I protestbrevet skriver man:”Använd resurser, pengar och tid för att i samarbete med medarbetarna utveckla tidningarna inom Stampenkoncernen!”

Till Göteborgs-Posten säger Tomas Brunegård att han inte tycker att bonusen är orimlig. Han påpekar också att hans lönevillkor är dragna i styrelsen flera gånger och därmed inte är någon nyhet.