Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålskyddsmyndigheten skyddar mobilindustrin

Annons

Replik: Den 24 mars hade Strålskyddsmyndighetens Lars Mjönes en insändare där han hävdade att myndigheten och dess experter inte bluffar om strålningsriskerna.

Men det är just vad de gör.

Myndigheten har under många år nu vilselett svenska folket och beslutsfattare om riskerna med den ökande strålningen från mobiltelefonin.

Vi kommer med all sannolikhet att framdeles konstatera en epidemi av sjukdomar och livshotande skador (hjärntumörer, cancer, alzheimers, elöverkänslighet med mera) på grund av att myndigheten skyddat den mäktiga mobilindustrin och inte folket.

SSM:s budskap har varit att strålningen är ofarlig eftersom den ligger under (mobiltelefoner) eller tusentals gånger under (mobilmaster) gränsvärdet som fastställts av den privata tyska stiftelsen ICNIRP.

Myndigheten påstår att ICNIRP och WHO är ”oberoende”. Men det är långt ifrån fallet:

ICNIRP:s gränsvärde skyddar mot akuta hälsofaror som uppstår efter max 30 minuters exponering.

Mot skador av den långtidsexponering som vi alla utsätts för i allt högre grad har vi inget skydd!

Industrin har anpassat sina produkter till ICNIRP:s skyhöga gränsvärde.

Ett medgivande om att gränsvärdet varit för högt innebär ett erkännande om att hittillsvarande produkter varit skadliga.

Det är därför av en enorm ekonomisk och strategisk betydelse för mobilindustrin.

Praktiskt taget alla de experter som SSM förlitar sig på är medlemmar i ICNIRP.

De är därmed jäviga.

ICNIRP:s hedersordförande och andra medlemmar i ICNIRP har styrt WHO:s arbete med frågan, som dessutom betalats med stora belopp av mobilindustrin.

Dessutom är flera av SSM:s experter konsulter åt mobil- och elindustrin – och de flesta får miljonbelopp i forskningsmedel från mobilindustrin.

Hur utvärderar dessa ”oberoende” experter forskningen?

De avfärdar förstås alla riskrapporter som talar emot det egna gränsvärdet oavsett hur välgjorda och många de är och oavsett hur stora risker som visats.

Det här är en grym skandal, eftersom hela svenska folket luras att tro att en teknik som kan ge mycket allvarliga skador är säker.

Mona Nilsson, journalist, författare till boken Mobiltelefonins risker (2010)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare