Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Streetracare får laglig chans

Streetracers är ett svårflörtat släkte. Helst ska det vara snabbt och ”gratis”. Motorklubben SMF i Västerås erbjuder lagligt ”streetrace” nästa lördag.

Men SMF får dumpa avgiften för att få anmälningar. I SMF:s ombonade klubbstuga i en tidigare flyghangar vid Johannisberg träffas några verkliga motorentusiaster för att få till ett så bra streetrace som möjligt under namnet Spring Nationals den 22 maj ute på Johannisbergs flygfält.

– Vi vill få in en ny generation, säger ordförande Per Svensk, klubbens sponsoransvarige Thomas Gunnarsson och medlemmarna Gerd Eklund och Kent Nygren.

Det illegala streetracet på E18 lördagen den 8 maj väckte starka reaktioner. Peter Sundström och Fredrik Eklund från forumet noll21race.com är där för att försöka vara en bro mellan klubben och de som hittills oftast kört olagligt.

Alla har de lagt ner massor av arbete för att försöka skapa ett bra alternativ.

– Dom säger att dom vill ha ett lagligt alternativ. Men när det sedan kostar pengar så vill dom inte, säger de två med en viss besvikelse.

– Ja, det är nog pengar det handlar om, säger två av föreningens unga medlemmar, Marcus Andersson och Jonas Nygren. Själva tycker de att det är alldeles för många risker med att köra olagligt.

Men är det inte just att köra olagligt som är grejen?

– Visst jagar många kicken. Risken att åka fast är ju rätt stor, medger Fredrik Eklund.

Även om streetracarna skulle få en laglig bana är problemet att runt 90 procent av kostnaden handlar om säkerhetskrav och funktionärer. Nu riskerar SMF att gå på en rejäl ekonomisk smäll.

Efter en stunds diskuterande enas de om att locka med en sänkt avgift på 100 kronor plus certifiering på plats med info på hemsidan www.smf-vasteras.se.