Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stress kan ha orsakat dödsolycka

Stress efter ett strömavbrott kan vara anledningen till att en 47-årig reparatör omkom efter att ha klämts ihjäl i en varuhiss på Hilton Food Group under fredagsmorgonen.

Hur hissen gick i gång är oklart. Nu ska polisen och Arbetsmiljöverket utreda olyckan.

Det är för tidigt att säga om något brott mot arbetsmiljölagen har begåtts. Polisen ska göra en analys av bilder, höra vittnen och inväntar den rättsmedicinska undersökningen.

– Vi arbetar förutsättningslöst. Men det finns ingenting som pekar på att någon annan tryckt ner hissen, säger Nils-Åke Rönnmo, kriminalinspektör på ekobrottssektionen.

Mannen skulle reparera remmen till en varuhiss i produktionslinjen. Det finns inte några ögonvittnen, men flera medarbetare fanns i omedelbar närhet och försökte förgäves rädda 47-åringen.

Inspektörer från Arbetsmiljöverkets var på måndagen på plats för att börja utreda olyckan. De har nu begärt ut utredning och riskbedömning för hissen.

Arbetsmiljöverket säger också att det är för tidigt att tala om felaktigheter. Men enligt arbetsmiljöinspektör Inger Persson finns omständigheter som kan ha bidragit till dödsolyckan.

– Det hade varit strömlöst på morgonen. Då var det mycket som stod stilla och då blev det väl stressigt kanske. För att de skulle ha i gång allt. Så jag vet inte om det hade någon bidragande orsak.

Att strömavbrottet hade med att hissen gick i gång är inte aktuellt.

– Nej, nej. Så var det inte. Det var andra delar som stod stilla så det var mycket att göra på arbetsplatsen för de här reparatörerna.

Arbetsmiljöverket och polisen har inte varit i kontakt än. Nästa steg blir att sammanställa och jämföra uppgifter.

– Jag vill inte kommentera uppgifterna om strömavbrottet eller spekulera i vad som hänt. Vi inväntar polisutredningen, säger Carl Skoglund, vd för Hilton Food Group.

Stämningen på företaget var dämpad under måndagen.

– Det var en mycket uppskattad och skicklig medarbetare som många kände. Våra tankar går nu till mannen och hans anhöriga, säger Skoglund.