Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om unga flyktingar i Sura

Det blev lite smått hetsigt i kommunfullmäktige när SD motsatte sig att kommunen skulle ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.

Kommunen kommer att ta emot 60 ensamkommande flyktingbarn under året. Det beslutade fullmäktige. Det är 14 färre än det var tal om strax efter årsskiftet.

– Sura har tagit sitt ansvar, ansåg Stig Pettersson (SD) och yrkade att fullmäktige inte skulle godkänna överenskommelsen med länsstyrelsen.

Uttalandet upprörde känslorna främst hos Socialdemokraterna. Hårdast fram gick riksdagsmannen Olle Thorell.

– SD:s förslag är cyniskt, kallhamrat och inhumant, konstaterade han.

SD:s argument för att avstå från överenskommelsen var att man inte visste hur mycket ungdomarna skulle kosta de kommande åren.

– Visst kommer de här ungdomarna att kosta pengar de närmaste åren. Men de här ungdomarna är mycket lönsammare än en svensk baby, konstaterade den nyblivne pappan Thorell.

– De ensamkommande flyktingarna kan börja arbeta och betala skatt om fem–åtta år. En svensk baby tar det mellan 25 och 30 år för.

Thorell konstaterade också att kostnaderna för de ensamkommande inte kommer ur kommunens kassa, utan man får extra pengar av regeringen.