Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strokeförbundet: Stroke drabbar hela familjen

Landstinget har en informationskampanj om stroke. Den handlar om att på ett enkelt sätt se tecken på stroke samt vikten av att den drabbade snabbt får sakkunnig vård. Kampanjen är välkommen, men tusentals kvinnor och män är i dag anhörigvårdare åt någon som drabbats. Utan deras insats skulle vård- och omsorgs-apparaten inte klara sig.

Familjer där någon drabbats av stroke ser fram emot att han eller hon skall komma hem från sjukhus och rehabiliteringskliniker, ”för då blir allt som vanligt igen”.

Men mycket blir inte som förr. Många funderingar kommer: Kan jag fortsätta jobba? Kan min make/maka jobba igen? Hur kommer barnen att uppleva pappa/mamma som blivit förändrad? Hur blir ekonomin? Kan vi få hjälp? Kan vi behålla huset? Måste vi anpassa bostaden? Kan vi leva ett vanligt familjeliv tillsammans? Kan vi fortsätta vårt vanliga sociala liv?

Som anhörig blir man så upptagen av problemen att man glömmer bort sig själv och sin egen hälsa. Viktigt är att man får hjälp och stöd att tala med andra som har samma upplevelser och få goda råd om hur man ska hantera situationen.

I det egna närområdet finns i de flesta fall en strokeförening att vända sig till. På Strokeförbundets hemsida hittar man länets stroke-föreningar. Där möts både de som fått stroke och de anhöriga. Där får man stöd och information men erbjuds också en social gemenskap.

Strokekampanjen handlar om insjuknandet. Frågan rör dock så mycket mer. Strokeföreningar måste ges rimliga förutsättningar att bedriva aktiviteter till nytta för dem som drabbas och deras anhöriga. Landstinget och kommunerna måste tydligt visa sin uppskattning av föreningarnas arbete. Enklast görs det genom ökat ekonomiskt stöd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel