Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strypsnara på barnens kulturupplevelser i Västerås

Musik- och teaterupplevelserna för barn i Västerås minskar kraftigt. Skolorna gör inte lika många besök som tidigare.

Kulturnämndens färska statistik visar att barn i Västerås i genomsnitt deltog i 3,54 bokade kulturaktiviteter under 2011. Det är en rejäl minskning sedan 2007 då siffran var 5,34 besök per barn.

Kulturnämndens ordförande Per Lithammer (V) har inget konkret besked om vad som ska göras för att vända utvecklingen, men säger:

– Vi har för avsikt att förstärka våra institutioners verksamhetsmedel under mandatperioden. Barn och ungdom är prioriterat.

Blir det mer pengar 2013?

– Vi måste låta kommunalförbunden (Västmanlandsmusiken och Teater Västmanland, red anm) själva tala om vad de vill innan vi säger något.

Det största raset har skett vid Teater Västmanland där turbulensen varit stor på senare år. För fem år sedan besökte 15000 skolbarn/år teaterns uppsättningar men de två senaste åren har siffran legat under 5000.

Även hos Västmanlandsmusiken har besöken av barn och ungdomar minskat jämfört med fyra-fem år sedan. Men allt kan inte mätas i siffror, framhåller Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing.

– Vi får mycket bättre kvalitet om vi med Sinfoniettan väljer att vara ute i skolklasser i stället för att ha traditionella konserter i Konserthusets stora sal.

Den redovisade siffran för 2011 är dessutom felaktig, enligt Celsing. En musikfestival för ungdomar i våras har av misstag räknas som ett vuxenevenemang. Men likväl handlar det om en tydlig nedgång sedan 2007–2008.

Kommunens museer, Vallby friluftsmuseum och Västerås konstmuseum, håller uppe sina siffror bättre.

Även Stadsbibliotekets utlån av barnböcker ökade något under 2011 jämfört med året före.

De minskande skolbesöken står i kontrast till vuxnas kulturbesök som tvärtom ökade i Västerås under 2011.

Inför 2012 fanns planer på en nysatsning på barnkulturen. I juni klubbades en halv miljon kronor extra till barn- och ungdomsteater men kort före jul drog politikerna tillbaka pengarna igen.

Samma sak skedde med ett tänkt påslag på 0,8 miljoner kronor till barn- och ungdomsföreningar.