Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter frågar om hemresehjälp

Sedan CSN öppnade en jourtelefon för svenska studenter i Japan har ett 50-tal studerande och anhöriga hört av sig. Många undrar om de kan få hjälp att bekosta hemresan.

Totalt har 537 svenskar beviljats studiemedel för att studera i Japan nu under vårterminen. Cirka 300 är registrerade för studier i Tokyo och 21 personer studerar i den hårt drabbade orten Sendai.

I lördags öppnade CSN en jourtelefon för att svara på frågor från drabbade studenter.

- Man frågor om vi kan hjälpa till för att finansiera hemresor. Många undrar också vad som händer med de pengar som redan betalats ut, säger Håkan Simonsson enhetschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

Enligt CSN kan studenter söka merkostnadslån i samband med katastrofer och redan utbetala studiemedel får studenten behålla, även om man inte kan genomföra utbildningen som tänkt. Många studenter har också försäkringar via sin svenska högskola, skriver myndigheten.