Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter: Högskolan behöver sina linjeföreningar

Tidigt i våras beslutades det om effektiviseringsåtgärder gällande lokaler på Mälardalens Högskola i Västerås. Först nu får skolans 14 linjeföreningar veta, på ryktesvägar, att deras små men nödvändiga utrymmen som man tidigare haft tillgång till skall tas bort.

Innan någon formell information kommit oss tillhanda hittar vi flyttkartonger i våra rum utan några som helst direktiv om vart vi skall ta vägen eller hur vi ska förvara vår utrustning. Är detta att främja studentlivet?

Samtidigt som detta beslutas går Västerås stad in och sluter ett samarbetsavtal med Mälardalens studentkår för att främja studentlivet i Västerås. Att skolan då går in och beslutar om att ta bort linjeföreningsrummen som är viktiga för att föreningarna skall kunna bedriva den omfattande verksamhet som de gör i dag, känns som ett slag i magen. Ledningen på Mälardalens högskola verkar inte ha insett det som så många andra stora skolor har. Om man jämför de andra större och populärare utbildningsalternativen så som Lund, Linköping, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Uppsala med flera är det inte bara studiekvalitén som tänkbara studenterna väljer efter, utan att det finns ett aktivt studentliv är ett av de viktigaste kriterierna. Det är vi linjeföreningar tillsammans med Mälardalens studentkår som skapar ett aktivt studentliv. Varför då inte främja och hjälpa oss i vårt arbete för att göra Mälardalens Högskola till ett attraktivt utbildningsalternativ?

Varje år anordnar linjeföreningarna Rookieveckor (introduktionsveckor) för alla skolans nya studenter. Detta är en av våra viktigaste händelser under året. Under Rookieveckorna och framförallt första dagen tillhandahåller vi all viktig och nödvändig information som studenterna behöver och kan behöva (detta är information som skolan ej tillhandahåller); vi skapar gemenskap, trivsel, stöd, kontakter med näringslivet med mera. Allt detta bidrar till att studenterna får en bra studietid och att många väljer att stanna kvar på skolan och i Västerås. Vi finns tillgängliga för alla former av frågor de nya studenterna har, och lägger ner otroligt mycket ideell tid för att förbättra upplevelsen av Mälardalens högskola. Under resten av året fortsätter vi att anordna föreläsningar, studiehjälp, studiebevakning, roliga aktiviteter, fester, sittningar, företagsträffar, arbetsmarknadsdagar, resor, marknadsför programmen mot gymnasielever (utbildningsmässor, öppet hus på högskolan) och annat som bidrar till förbättring, trivsel och en god utbildning.

Föreningarna är inte till för bara studenterna utan även skolan kan dra nytta av oss, vilket de också gör. Vi hjälper till att höja studenternas åsikter, problem och önskemål. Vi kan även ses som en viktig del i marknadsföringen av skolan och dess program, genom att vi nämner Mälardalens Högskola när vi anordnar samt marknadsför aktiviteter och event.

De rum som vi idag har fungerar som alltifrån mötesplats, styrelserum och arbetsplats, till förvaring av bla. föreningskassor, bokföring och aktivitetsutrustning; studenter kan även komma dit för att ställa frågor. De rummen rycks nu utan förvarning ifrån oss. Det är därifrån vi linjeföreningar ordnar samarbetspartners ute i näringslivet och det är där som vi knyter ihop skolan med näringslivet. Precis som skolan vill - men det är vi som sköter jobbet!

Det är vi som gör utbildningarna på Mälardalens högskola attraktiva. Det är vi som genom fantastiska rookieperioder, sittningar, föreläsningar, företagsbesök och utbildningsförbättringar, gör att Mälardalens högskola har studenter och nya intresserade som vill komma hit varje år. För hur många skulle söka till skolan om det inte fanns någon Rookieperiod? Om det inte fanns något som händer både i och utanför skolan? Mälardalens högskola behöver sina linjeföreningar, och vi linjeföreningar behöver rum för att kunna bedriva någon typ av verksamhet överhuvudtaget.

Vi önskar att detta beslut tagits tillsammans med studenterna, och inte över våra huvuden. Vi önskar istället att skolans ledning hade öppnat en dialog med oss och på så vis sett själva att vi behöver det lilla utrymme, som vi har idag; eller åtminstone att de hört vad vi har för önskemål och behov. Att skolans ledning erbjuder linjeföreningarna ett litet skåp i Mälardalens studentkårs lokaler tycker vi är ett bevis på att de inte har någon aning om vad som sker i dessa rum, och vad linjeföringarna uträttar.

Vi önskar att ledningen på Mälardalens högskola insett att det inte bara handlar om pengar eller utrymme. Det handlar om att bygga en attraktiv skola genom ett aktivt studentliv. Vi vill ha ett aktivt studentliv. Västerås stad vill ha ett aktivt studentliv. Varför verkar inte Mälardalens högskola vilja samma sak?

Inga föreningar – inget studentliv – inga studenter!

Linjeföreningarna på Mälardalens Högskola:

ALF linjeföreningen för lärarprogrammet

Beware linjeföreningen för beteendevetarprogrammet i Västerås

DALO linjeföreningen för datalogiprogrammet

FBI linjeföreningen för byggingenjör-, civilsamhällsbyggnads-, språk- och humanioraprogrammet

Folke linjeföreningen för folkhälsovetarprogrammet

IC linjeföreningen för internationella studenter

IMF linjeföreningen för internationella marknadsföringsprogrammet

LTD linjeföreningen för tillämpad datatekniksprogrammet

Mach linjeföreningen för flygingenjörsprogrammet

Mälekon linjeföreningen för international business management och ekonomprogrammet

PPM linjeföreningen för energi-, miljöteknik- och internationella ekonomiprogrammet

SOL linjeföreningen för samhällsvetarprogrammet

Stretch linjeföreningen för sjukgymnastprogrammet

VIPS linjeföreningen för sjuksköterskeprogrammet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel