Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentkårer: Bygg fler små lägenheter

I dag träffas Mälartinget i Västerås. Mälartinget utgörs av 56 kommuner och 5 landsting från Mälardalsregionen.

 I dessa kommuner och landsting bor och arbetar omkring 3 miljoner människor. Vi som står bakom denna artikel, Studentkårerna i Mälardalen, representerar 120 000 studenter vid regionens 24 högskolor och universitet. Vårt samarbete har uppkommit till följd av insikten om vilka möjligheter, men också brister och utmaningar, regionen står inför framöver.

För att regionen ska kunna bli en samlad kunskapsregion som kan konkurrera på den internationella arenan finns det åtgärder som måste vidtas för att förbättra förutsättningarna för regionens studenter, och därmed också regionens tillväxt och framtid.

En grundläggande förutsättning för regionens fortsatta utveckling är tillgången på bostäder för våra studenter. I vårt arbete möter vi dagligen studenter utan egen bostad som tvingas flytta runt mellan osäkra kontrakt och soffor. I den globala värld vi lever i konkurrerar vi allt mer med kunskap.

För att Mälardalsregionen ska kunna stå sig i den internationella konkurrensen krävs det att vi kan locka till oss studenter och akademiker från hela världen. För att göra det måste vi kunna erbjuda goda förutsättningar och möjligheten till ett boende. Vi ser därför en ökad nybyggnation av studentbostäder och små lägenheter för unga som ett absolut krav för regionens tillväxt och framtid.

Ytterligare en åtgärd som är central för regionens utveckling och sammanhållning är att skapa förutsättningar för resande inom regionen. När studenter får ranka var de helst vill bo kommer närhet till kollektivtrafik alltid långt upp på listan. En satsning på kollektivtrafiken är därför också en satsning som gynnar kunskapsregionen.

Det finns exempel på kollektivtrafiksatsningar som har fått goda resultat. Student-rabatten på pendeln mellan Stockholm och Uppsala har inneburit ett större utbyte mellan två stora studentstäder. Ett liknande system, där det blir lättare och billigare för studenter att resa i Mälardalsregionen skulle vara berikande.

Slutligen vill vi se åtgärder för en starkare koppling mellan högre utbildning och arbetsmarknad. Vi står inför ett historiskt stort generationsskifte på den svenska arbetsmarknaden. Den närmaste femtonårsperioden väntas 1,6 miljoner pensionsavgångar.

För att kunna säkra den framtida välfärden krävs god planering, ett smidigt generationsskifte kommer inte att ske av sig självt. I Mälardalen måste vi bättre ta tillvara på våra studenters kompetenser och deras vilja att ta sig in på arbetsmarknaden. Matchningen mellan akademin och arbetslivet är i dag varken effektiv eller säker, men det finns åtgärder som kan förbättra på den.

Den åtgärd som studenter saknar och efterfrågar i dag är möjligheten till praktik i utbildningen. För att åstadkomma bättre möjligheter till praktik måste akademi, näringsliv och offentlig sektor gemensamt ta sitt ansvar. Vi, representanter från studentkårerna i Mälardalsregionen, är övertygade om att vår region kan bli ett centrum för kunskap och innovation i internationell toppklass. Men då krävs också åtgärder. För att nå dit måste vi gemensamt ta ansvar för att studenterna får bättre förutsättningar för att bo, leva, studera och för att senare jobba i regionen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel