Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studieförbund: Välkommen till ungdomsmusiken Lena Adelsohn

Idag kommer kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till Västerås på inbjudan av Studieförbundet Vuxenskolan. Vi har bjudit in henne för att vi vill att hon skall få stifta bekantskap med den musikverksamhet som inom ramen för studieförbunden dagligen får tiotusentals unga tjejer och killar över hela landet möjlighet att förkovra och utveckla sig.

Musik- och dansverksamheten ger många ungdomar möjlighet att visa vad man är bra på. Diskussionerna i studiecirkeln är en skola i demokrati och när olika stilar och uttryck skall samsas så skapar det en respekt för allas lika värde. Vi vill hävda att studieförbundens musik- och dansverksamhet är ett lysande exempel på en fungerande integration i verkligheten.

Det Studieförbundet Vuxenskolan och andra studieförbund skapar är musikaliska mötesplatser som spränger köns- och kulturgränser.

Den svenska folkbildningsmodellen inom ungdomsmusiken är unik i världen. I inget annat land får unga musikintresserade chansen att i organiserad form växa och utveckla sin verksamhet. Bara hos Studieförbundet Vuxenskolan är i dag 1 500 band verksamma. Totalt hos studieförbunden handlar det om närmare 11 000 band med närmare 50 000 ungdomar som ryms i våra 4 300 replokaler runt om i landet.

I SVs Rockhus i Bäckeby kommer Lena Adelsohn Liljeroth att möta några av dessa ungdomar som i vår regi får tillgång till replokaler och därmed utlopp för sitt musicerande. Politiker skryter gärna om det svenska musikundret. Men hur många vet att världsstjärnorna In Flames och Crucified Barbara, som nyligen uppträdde i Melodifestivalen, båda startat som studiecirklar?

Studieförbundens verksamhet är en plantskola på samma sätt som exempelvis den kommunala musikskolan. I dag står närmare 800 barn i Västerås i kö för att komma in på kulturskolan. Hur många ytterligare skulle tvingas köa om inte vi i studieförbunden organiserade musikverksamhet? Genom att också tillhandahålla fullständiga studios med instrument ger vi fler, som kanske av ekonomiska skäl skulle tvingas avstå, möjligheten att komma in i musikens underbara värld. Vår verksamhet bygger på att alla får vara med.

Det är dessa perspektiv som vi idag vill överbringa till kulturministern. Vårt budskap till Lena Adelsohn Liljeroth är enkelt – se till att i den omdaning som pågår av kulturpolitiken verkligen blir en omdaning och inte fastnar i gamla traditionella mönster.

Du kommer som kulturminister inom kort att ta ställning till hur den Nationella Musikplattformen skall se ut. Kom då ihåg den verksamhet som du möter här i dag i Västerås och förstå att bland dessa ungdomar finns också Sveriges framtida musikskatt. Om du håller med om målsättningen ”att befolkningen i hela landet skall ges möjlighet att ta del av ett varierat musikaliskt utbud, präglat av konstnärlig förnyelse och hög kvalitet ”, så negligera inte den breda populära musiken.

I Västerås liksom på andra håll i landet behövs en kraftfull satsning på att stödja arrangörskap och tillskapa nya ”scener” för att ge ungdomar möjlighet att utveckla sitt musicerande. En av våra viktiga samhällsuppgifter att stötta ungdomsbanden på deras resa från att lära sig spela till att få replokal, utbildningar, inspelningar i studios, spelningar etc är världsunikt. Vi utgår ifrån att vi är överens med oss om detta. Låt det spegla sig i kommande beslut.

Anders Gradin

förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan

Monica Stolpe-Nordin

verksamhetschef Studieförbundet Vuxenskolan, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel