Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stugbrist gör pensionärerna sura

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Sveriges pensionärers intresseparti blev utan valstuga. Orättvist, tycker man. Särskilt som Piratpartiet fick ställa upp sin stuga.

Annons

– Marginalisering, tycker Bengt G Andersson, ord-förande i SPI Västerås.

Han står vid partiets symboliska valstuga på Hantverkargatan. Den gula fågelholken snickrades i protest. Han hörde av sig till kommunen redan i maj.

– Vi skulle inte få ha någon stuga eftersom vi inte är ett riksdagsparti fick jag höra. Senare sa man att det inte fanns plats.

SPI uppmanades att söka tillstånd för bord, parasoll och plakat i stället. Därför blev man förvånade när Piratpartiet ställde upp en valstuga – stor som en redskapsbod – bredvid dem på Hantverkargatan.

– Men jag vill inte skälla på dem, det är inte deras fel att vi inte fick.

Carina Delerud på Västerås stads tekniska stab säger att det måste ha blivit ett missförstånd.

Hantverkargatan öster om Vasagatan, och Fiskar-torget kan upplåtas till partier i mån av plats. Något förbud mot valstugor finns inte. Torggatan (Sigmatorget) och Hantverkargatan väster om Vasagatan är däremot reserverade för partier som sitter i kommunfullmäktige.

Om SPI hade ansökt om att få ställa upp en valstuga hade de säkert fått tillstånd, säger hon.

Bengt G Andersson ruskar på huvudet åt detta. Han anser inte att han missuppfattat något. Det är kommunen som nu ger andra besked, menar han.

I brist på stuga har SPI fått släpa med sig parasoll, bord, stolar och valsedlar. Men miniatyrstugan har sina fördelar ändå, erkänner han. Den har gett SPI uppmärksamhet.

– Den är vårt bästa val-lokomotiv.