Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stulna konstskatter fortfarande öppna sår

Det saknas mellan 100 000 och 200 000 konstverk efter nazisternas plundringar. De är sannolikt inte förstörda utan finns runt om i världen, i privata samlingar, på museer. Stulen från judar som mördades.

Det har snart gått 70 år sedan andra världskrigets slut Men frågan var konsten finns, den som beslagtogs, tvångsinköptes, plundrades från judiska familjer är fortfarande oerhört känslig.

– Så fort ett konstverk dyker upp i våra dagar orsakar det infekterade och komplicerade konflikter mellan judiska ättlingar och museer i världen, säger Anders Rydell.

Det var just den här känsligheten som fick honom att gräva djupare i frågan. Samma dag som Rydells bok ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” släpptes i november kom världsnyheten om det största konstfyndet sedan andra världskriget: 1400 verk av moderna mästare Som Chagall och Otto Dix hittades hos en särling i en vanskött våning i München. Fyndet gav boken fick skjuts och har nu sålts till åtta länder.

När Anders Rydell nyligen besökte Västerås fylldes hörsalen på konstmuseet. Han gav en bakgrund till den besatthet av konst och kultur som fanns hos nazisterna. Att de lagt ned så mycket energi på att samla ovärderlig konst stod inte klart förrän i krigets slut när de västallierade styrkorna tog sig fram i städer och på landsbygden, berättade Rydell. – I södra Tyskland och Österrike gjordes enorma mängder fynd i hus, lador, bunkrar. I en by fann de ett helt tåg fullproppat med konst, Hermann Görings tåg.

De största fynden gjordes i en saltgruva i Österrike där nazisterna sprängt ingången innan de försvunnit.Två kilometer in i berget fanns gigantiska samlingar och några av världens främsta av Rubens och Rembrandt. Michelangelos Bruges madonna låg på en smutsig madrass. Här fanns också 6000 verk ur Adolf Hitlers privata samling, tänkt till det Führernmuseum han drömde om att bygga i uppväxtstaden Linz.

Konstplundrarna var många under nazieran: Hitler, Göring, SS och många andra ledande nazister. Andra skodde sig på plundringen och erbjöd judiska familjer att sälja sin konst billigt innan den beslagtogs. Hela skalan från konfiskering ”arisering” till tvångsköp och legala köp har gjort det juridiska efterspelet komplicerat.

– Tyskland, Holland, Österrike är bra på att hantera frågorna där konst ska återbördas till sina ägare. I Skandinavien, Östeuropa och Ryssland vill myndigheterna inte ta i detta. Striden mellan Moderna museet i Stockholm och släktingarna till dem som ägt målningen Blumengarten av Erik Nolde, blev internationellt uppmärksammad och Modernas hantering sågs som klumpig och omoralisk. Men i höst ska tavlan återlämnas till släkten, säger Rydell.